Κ. Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: «Διαφήμιση»… του «επενδυτικού παραδείσου» που διαμορφώνεται στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο φόρουμ «Future Investment Initiative», στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο φόρουμ «Future Investment Initiative», στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας / Πηγή: Eurokinissi

Μια «διαφήμιση»… του «επενδυτικού παραδείσου» που διαμορφώνεται στην Ελλάδα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από κάθε είδους προνόμια, συνεχείς φοροελαφρύνσεις και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, όπως και επικίνδυνες «διευθετήσεις» έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο φόρουμ «Future Investment Initiative», στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο συγκέντρωσε τους «σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, και στις τοποθετήσεις του στο φόρουμ, αναζητώντας γέφυρες με τα κεφάλαια της περιοχής τόνισε τις «ισχυρές σχέσεις» της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου και τις «κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις». «Διαμορφώνουμε μια ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση με τη Σαουδική Αραβία, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας και τη διάθεση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, μιας συστοιχίας «Patriot».

Επικίνδυνα για το λαό γεωπολιτικά «παιχνίδια»

Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας»
Φώτο Αρχείου / Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» / Πηγή: Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι εργάζονται ως σύνδεσμοι για την μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής «ομπρέλας» ενάντια στο Ιράν.

Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Τουρκία ανέφερε ότι «η επιθετική στάση» της δεν θα οδηγήσει πουθενά, καλώντας την να εμπλακεί σε «δημιουργικό διάλογο» για να λυθούν τα θέματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Διευθετήσεις, βέβαια, που βάζουν στο τραπέζι των παζαριών η τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Απαντώντας, σε ερώτημα για τον αν θα μπορούσε η χώρα να λειτουργήσει ως αντίβαρο για το ρωσικό φυσικό αέριο, παρέπεμψε στα σχέδια που υπάρχουν για τον αγωγό East Med ή τη μεταφορά με πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και την επαναεριοποίησή του στην Ελλάδα, ή τη διασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ποντισμένου καλωδίου που, όπως είπε, μετά την Αίγυπτο, θα μπορούσε να γίνει και με την Σαουδική Αραβία, διοχετεύοντας ρεύμα παραγωγής της στις ευρωενωσιακές αγορές, μέσω Ελλάδας, με καλώδιο από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

Επενδυτικός παράδεισος για το κεφάλαιο η Ελλάδα με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED
Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED

Ειδικά για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι δεν σταμάτησε στιγμή, και εν μέσω πανδημίας, να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίζει «πολιτική σταθερότητα» και «σταθερή οικονομική πολιτική» με ακόμα χαμηλότερη φορολογία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και «πιο φιλικό περιβάλλον» για επιχειρηματίες, το «ενδιαφέρον» των οποίων επεσήμανε ότι εκδηλώνεται ήδη σε μια σειρά τομείς όπως ο τουρισμός.

Εντοπίζοντας κι άλλους τομείς κερδοφορίας, επεσήμανε την ιδιωτικοποίηση λιμένων, όπως και το γεγονός ότι η χώρα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος ταχύτερης διοχέτευσης εμπορευμάτων προς τις ευρωενωσιακές αγορές σε σύγκριση με την διέλευση μέσω Γιβραλτάρ και άλλα, ανταγωνιστικά λιμάνια της ΒΔ Ευρώπης.

Παρέπεμψε και στα «πακέτα» από την ΕΕ, τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι πολλά λεφτά», σε άλλο ένα μήνυμα προς τους «ιδιώτες επενδυτές» ότι υπάρχουν εδώ διαθέσιμα χοντρά κονδύλια για ξεκοκάλισμα.

Δείτε ακόμα...