Και στη φετινή αντιπυρική περίοδο, οι δασικές πυρκαγιές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους συμπολίτες μας, στους πυροσβέστες, στο περιβάλλον

Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας
Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας / Πηγή: Eurokinissi

Οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και στην φετινή αντιπυρική περίοδο, γιατί τίποτε δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και του συστήματος της πυρασφάλειας της χώρας.

Έλλειψη ουσιαστικών προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Εξακολουθεί για ακόμα μια χρονιά να μην υπάρχει ουσιαστική πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Δεν πραγματοποιούνται τα απαιτούμενα αντιπυρικά έργα (καθαρισμοί δασών, αντιπυρικές ζώνες, δημιουργία νέων δασικών δρόμων και συντήρηση των υπαρχόντων για την αποτελεσματική προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων στα μέτωπα των πυρκαγιών, επαρκές δίκτυο υδροδότησης για την τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων κ.α.). Ακόμα και οι ελάχιστες ενέργειες που πραγματοποιούνται σε επίπεδο πρόληψης, όπως για παράδειγμα στις 18 πιο επικίνδυνες περιοχές της Αττικής, υλοποιούνται καθυστερημένα μέσα στην αντιπυρική περίοδο και όχι πριν την έναρξή της.

Απαξιώνεται χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο η δασική υπηρεσία, που θα έπρεπε να έχει τον κύριο ρόλο στην δημιουργία των έργων αντιπυρικής θωράκισης. Η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση την έχει καταστήσει να λειτουργεί υποτυπωδώς, ενώ παράλληλα, με τον νόμο 4662/2020, μεταβιβάζονται και άλλες αρμοδιότητες δασοπροστασίας στους Δήμους, τις Περιφέρειες, σε ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις.

Δεν καταργούνται οι νόμοι που δίνουν την δυνατότητα για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της γης, με τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δράση μέσα στα δάση μετά από τις πυρκαγιές, στο πλαίσιο της λεγόμενης “ανάπτυξης”. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να εξαφανιστεί το κίνητρο για τους εμπρηστές, γιατί θα σταματούσε το δάσος να θεωρείται εμπόρευμα και πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποδυναμωμένο και αποδεκατισμένο Πυροσβεστικό Σώμα

Το Πυροσβεστικό Σώμα αποδυναμώνεται συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί από την υπάρχουσα δύναμη πάνω από 1.000 πυροσβέστες, στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια, τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους, στα εποχικά και εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια, στις αερομεταφερόμενες και επιτελικές υπηρεσιακές μονάδες. Για την διάθεση του επιπλέον προσωπικού στους επιχειρηματικούς ομίλους σύμφωνα με τις νέες αρμοδιότητες που ανέλαβε το Π.Σ., όπως και για την στελέχωση των νέων δομών του, δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες προσλήψεις.

Καμία ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό. Εκατοντάδες πυροσβεστικά οχήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και δεν έχουν αντικατασταθεί τα οχήματα που ξεπερνούν τα 30 και 40 έτη λειτουργίας, τα οποία αποτελούν σχεδόν το ¼ του συνόλου των 3.300 περίπου οχημάτων.

Οι μοναδικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, που αυξάνονται ουσιαστικά, είναι για την ενοικίαση των ιδιωτικών εναέριων κατασβεστικών μέσων (από 17.000.000 ευρώ το 2019 εκτοξεύτηκαν στα 40.800.000 ευρώ το 2021). Καμία ουσιαστική αύξηση για την ενίσχυση και την θωράκιση του βασικού εξοπλισμού και την επάρκεια των επίγειων δυνάμεων (χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση για την συντήρηση του συνόλου των οχημάτων, ανήλθε μόλις σε 800.000 ευρώ για το έτος 2021).

Εμείς οι πυροσβέστες που σβήνουμε τις φωτιές και που ο μέσος όρος της ηλικίας μας κυμαίνεται μεταξύ 45 και 50 ετών, είμαστε αγανακτισμένοι και εξουθενωμένοι:

Από τις μετακινήσεις για κατάσβεση πυρκαγιών εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα μας, στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Τις συνεχείς επιφυλακές και τις εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας.

Την περικοπή των ρεπό, των αδειών, το ξεσπίτωμα με τις μεταθέσεις εκατοντάδων συναδέλφων μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους.

Την έλλειψη βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, κατά την διάρκεια της εργασίας.

Πυροσβέστης - πυρόσβεση
Φωτό αρχείου / Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, στην Εύβοια την τρίτη 13 Αυγούστου 2019 / Πηγή: EUROKINISSI

Τον διαχρονικό κυβερνητικό εμπαιγμό που έχουμε υποστεί, όταν δεν εντάσσεται το επάγγελμά μας στα Βαρέα – Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά και είμαστε καταδικασμένοι μέχρι τα 60 χρόνια μας να σβήνουμε φωτιές και να πραγματοποιούμε διασώσεις συνανθρώπων μας, περιουσιών και αγαθών.

Η λύση σε όλα τα προβλήματα που περιέγραψα, θα δοθεί μόνο όταν οι πυροσβέστες μαζί με τον λαό, θα αγωνιστούν για μια πραγματική αναβάθμιση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας μας, κόντρα στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Για να υπάρξει μια ενιαία ολοκληρωμένη πρόληψη, διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ζωές και οι περιουσίες των συμπολιτών μας, οι υποδομές της χώρας, τα δάση και ο φυσικός πλούτος.

Για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές και μέσα, του Πυροσβεστικού Σώματος και συνολικά των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.

Δημήτρης Βλάχος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Δείτε ακόμα...