Καλίνινγκραντ: Παζάρια ΕΕ – Λιθουανίας – Ρωσίας

Το Καλινιγραντείναι είναι πόλη-λιμάνι και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα.
Φώτο Αρχείου / Το Καλινιγραντείναι είναι πόλη-λιμάνι και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα.

Ανεπίλυτα παραμένουν την ίδια ώρα τα παζάρια Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Λιθουανίας – Ρωσίας για την άρση του λιθουανικού «αποκλεισμού» του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε χτες ότι επέκτεινε τους περιορισμούς στο εμπόριο μέσω της επικράτειάς της προς το Καλίνινγκραντ, καθώς ισχύουν σταδιακά οι νέες κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από την ΕΕ. Τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το πρωί της Δευτέρας περιλαμβάνουν σκυρόδεμα, ξύλο, αλκοόλ και βιομηχανικές χημικές ουσίες με βάση το αλκοόλ, είπε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας εργάζονται πάνω σε «κοινά μέτρα» που μπορούν να λάβουν προκειμένου να απαντήσουν στην απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση κάποιων αγαθών προς το Καλίνινγκραντ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Βλ. Πούτιν και ο Αλ. Λουκασένκο «επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι παράνομες κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η Λιθουανία (…) και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν ενδεχόμενα κοινά μέτρα», επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ πρότεινε χτες την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον λιθουανικό «αποκλεισμό».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...