Καλπάζει ο κορονοϊός: “Επίταξη” και σχέδιο για τα…Χριστούγεννα

EUROKINISSI

Κι ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, η κατάσταση στη Β. Ελλάδα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, οι υγειονομικοί δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα, έρχεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει την «επίταξη» για 15 μέρες και με το αζημίωτο δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους, που τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Πρόκειται για τη «Γενική Κλινική Λυσίμαχος» με 100 κλίνες και την «Euromedica Θεσσαλονίκης» με 200 κλίνες.

Η «επίταξη» όμως, για την οποία κάνει λόγο, με βάση και την τελευταία τροπολογία, που ψήφισαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, συνιστά στην πραγματικότητα αγορά υπηρεσιών από το κράτος, με σίγουρα κέρδη για τους κλινικάρχες.

Δεν αποτελεί δηλαδή πραγματική επίταξη, που σημαίνει ότι το κράτος παίρνει υπό την ευθύνη του τις ιδιωτικές δομές Υγείας, τις εντάσσει στο σχεδιασμό του και αναλαμβάνει όλες τις υποδομές, τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους, χωρίς αποζημίωση και μπόνους για τους κλινικάρχες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει στην πεπατημένη της “ατομικής ευθύνης”, και ισχυρίζεται ότι “ότι μπορούσαμε το κάναμε”, δείχνοντας τη ζοφερή πραγματικότητα του σάπιου συστήματος, την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Κι ενώ τα νούμερα καθημερινά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χθες διαγνώστηκαν ακόμη 2.581 συμπολίτες θετικοί στον κορονοϊό, ενώ οι νεκροί αυξάνονται δραματικά έχοντας φτάσει τους 1.419, η κυβέρνηση σχεδιάζει να…σώσει τα Χριστούγεννα.

Λέει, πως θα πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, ενώ τόσο καιρό δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για να διασφαλίσει μία ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το διάστημα που μεσολάβησε, όσο και τώρα, στο σφοδρότερο δεύτερο κύμα, αυτό που κάνει είναι “μάχεται” για να διασφαλίσει τα κέρδη του κεφαλαίου, για να υπηρετήσει ταυτόχρονα την πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική του. Τα όποια μέτρα διαχείρισης της πανδημίας λαμβάνονται με το σταγονόμετρο, όταν τα πράγματα φτάνουν στο «αμήν».

«Πυξίδα» της, όπως και όλων των κομμάτων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική, είναι τα «πρέπει» του κεφαλαίου, που είναι διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού.

Γι’ αυτό εδώ και 9 μήνες δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν ανέπτυξε νέες υποδομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, γι’ αυτό δεν προχώρησε σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και έγκαιρη ένταξή του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Γι’ αυτό δεν ενίσχυσε άμεσα το προσωπικό, το στόλο και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, γι’ αυτό δεν επιτάσσει τα ιδιωτικά λεωφορεία, υποχρεώνοντας το λαό να στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες.

Απάντηση στην πολιτική που αφήνει εκτεθειμένο το λαό στην πανδημία, όπως και στην προπαγάνδα που τη συνοδεύει, δίνει η ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, με επόμενο σημαντικό σταθμό την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Δείτε ακόμα...