Νέα υπηρεσία με αποκλειστικό στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων συγκροτεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για την Ομάδα Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων (Ο.Δ.Ο.Σ) που θα στελεχωθεί με 60 αστυνομικούς και συγκεκριμένα 35 γυναίκες και 25 άντρες. Πρόκειται για νεαρούς σε ηλικία αστυνομικούς, που αποφοίτησαν σχετικά πρόσφατα από τις Αστυνομικές Σχολές και είχαν διατεθεί κυρίως σε αστυνομικά τμήματα. Τα στελέχη της ΟΔΟΣ μετά την ειδική εκπαίδευσή τους, πρόκειται να αναλάβουν την εφαρμογή του χουντικής έμπνευσης νόμου για τις διαδηλώσεις. Η παρέμβασή τους θα γίνεται στο πρώτο στάδιο, με ήπια μέσα και με στόχο να καλύπτουν το αποτρόπαιο και βάρβαρο πρόσωπο της καταστολής. Οι αστυνομικοί αυτοί θα είναι άοπλοι και θα έχουν διακριτές στολές ώστε να μην προκαλεί η παρουσία τους την απέχθεια των διαδηλωτών, όπως προκαλούν οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες. Θα έρχονται σε επαφή με τους οργανωτές κάθε διαδήλωσης για να επιβάλλουν τα απαγορευτικά αστυνομικά μέτρα, με το διαδηλωσόμετρο, όπως να κινούνται οι διαδηλωτές από το πεζοδρόμιο ή και να καθορίζουν πόσες λωρίδες κυκλοφορίας μπορούν να καταλάβουν στο οδόστρωμα.
Βέβαια, οι αρμοδιότητές τους δεν είναι αποφασιστικές και ουσιαστικά θα μεταφέρουν εντολές. Η παρουσία τους δεν προϊδεάζει σε καμιά περίπτωση, ότι οι διευθυντές αστυνομίας θα πάψουν να εκδίδουν αποφάσεις για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Πολύ περισσότερο δεν σημαίνει πως οι ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ) θα πάψουν να καταστέλλουν με προβοκάτσιες, δακρυγόνα και γκλομπς τις διαδηλώσεις. Το χτύπημα των διαδηλώσεων εξακολουθεί και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό καταστολής.
Η νέα ομάδα ουσιαστικά, αποτελεί το «φερετζέ» της καταστολής. Η κυβέρνηση, ύστερα από την οργανωμένη απειθαρχία του εργατικού και λαϊκού κινήματος στον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις, επιχειρεί μια νέα προσέγγιση για να τον εφαρμόσει. Βάζει μπροστά ψυχολογικές τακτικές διαχείρισης πλήθους, θεωρώντας ότι ο αγωνιζόμενος λαός θα ανεχτεί μεθοδεύσεις και θα περιορίσει την ένταση στις διεκδικήσεις του. Παράλληλα, επιχειρεί να εξασφαλίσει και αμεσότερη πληροφόρηση για τη δράση των πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών και προσχήματα για τις αυταρχικές και κατασταλτικές μεθόδους της σε βάρος του λαού.
Η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της πρέπει να αποδεχτούν το αυτονόητο, ότι αυτό που βγάζει τους εργαζόμενους και το λαό στους δρόμους είναι τα ζωτικά προβλήματα των εργαζομένων και όλου του λαού, τα οποία δεν λύνει για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Κατά συνέπεια, οι όποιες νέες τακτικές παρουσιάζει για να επιβάλλει τον επαίσχυντο νόμο για τις διαδηλώσεις, δεν πρόκειται να λυγίσουν τη λαϊκή βούληση και απόφαση να τον καταργήσει στην πράξη, με την οργανωμένη ανυπακοή.
Τέλος, σ’ ότι αφορά τις ανακοινώσεις και τις αντιδράσεις των ενώσεων των αστυνομικών για τη συγκρότηση και τη στελέχωση της Ο.Δ.Ο.Σ από άπειρους νέους αστυνομικούς, γυναίκες και άνδρες, πρέπει να τονιστούν τα ακόλουθα. Το όργιο αυταρχισμού και καταστολής από τα ΜΑΤ ενάντια σε νοσοκομειακούς, μαθητές, σε όλο το λαό, με εντολή της κυβέρνησης, για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις, πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους. Αντί λοιπόν, να περιορίζουν τις αιτιάσεις τους στις τακτικές εφαρμογής, πρέπει και οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι πρόκειται για έναν αντιλαϊκό νόμο που τους βάζει απέναντι σε όλο τον αγωνιζόμενο λαό και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την αναστολή της εφαρμογή του.
Γ.Π.



