Καμία αύξηση στη στρατιωτική θητεία

Στρατιώτες ΚΕΜΧ

Η κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε τη διάθεσή της για να αυξήσει τη στρατιωτική θητεία. Με διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια άφησε να διαρρεύσει αρχικά η στράτευση των γυναικών, η θητεία στα 18 και τέλος με τη «Σύνδεση της Θητείας με την Αγορά Εργασίας», με σχετικό νομοσχέδιο που ήρθε σε διαβούλευση στα τέλη του Νοέμβρη.

Από την πρώτη στιγμή (https://www.alt.gr/syndesi-tis-thiteias-me-tin-agora-ergas/) έγινε αντιληπτό τι επιδιώκει και η κυβέρνηση και τελικά με απόφαση του ΚΥΣΕΑ την 21/1 ανακοινώθηκε και επίσημα αυτό που όλοι περιμέναμε. Δηλαδή, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση, άρχισαν τα λογιστικά κόλπα, που χρησιμοποιούν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως, ας πούμε, για ποιες περιοχές και Μονάδες θα ισχύσει η αύξηση, για ποιες θα παραμείνει η ίδια θητεία κλπ. Όμως, αυτά «θα εξειδικευθούν με νεότερη Διαταγή».

Πέραν των όσων λένε τα κυβερνητικά στελέχη, η ουσία είναι μια και αυτή έχει να κάνει με αυτή καθαυτή την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Αφού επί πολλά χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις επένδυαν στη μείωσή της και το είχαν ως σημαία στις προεκλογικές τους εξαγγελίες για να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού, αφού υποστήριξαν την πλήρη επαγγελματοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για τον ίδιο λόγο, επέστρεψαν στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Υποτίθεται για να αναβαθμίσουν το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Υποτίθεται…

Γιατί η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες από την κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα μέτρα (εξοπλιστικά προγράμματα, προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών, αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές κ.ά.), είναι μέρος ενός συνόλου σχεδιασμών, που εντάσσονται στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, που το μόνο που προσφέρουν απλόχερα στου λαούς της περιοχής είναι αλλαγές συνόρων, πόλεμοι, ξεριζωμοί και προσφυγιά.

Αυτά τα σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τα οποία καλούνται οι νέοι να στρατευθούν.

Αντίθετα εξυπηρετούν την επιδίωξη της άρχουσας τάξης της χώρας να αναβαθμίσει τη θέση της στη μοιρασιά για την εκμετάλλευση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής, μπλέκοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Οι στρατευμένοι, γνωρίζουν καλά και από «τα μέσα», πως ενώ υπάρχουν μονάδες με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης σε παραμεθόριες περιοχές, στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται πληρότητα.

Η θητεία είναι ένα δυσβάσταχτο οικονομικά βάρος για κάθε λαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση με την εγκληματική αδιαφορία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει μετατρέψει στρατόπεδα και πλοία σε εστίες μετάδοσης του ιού. Και έρχεται να αυξήσει τη στρατιωτική θητεία, με την πρόφαση της αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής.

Για όλα τα παραπάνω η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν πείθει. Η εξέλιξη αυτή μόνο προβλήματα και πρόσθετες δυσκολίες θα προκαλέσει στη στρατευμένη νεολαία. Καμία αύξηση της θητείας προς όφελος των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Ο λαός μας να αντιδράσει σε όλο αυτό.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c

Δείτε ακόμα...