Καμία γυναίκα μόνη απέναντι στη βία… Αγώνας για την ανατροπή της γυναικείας ανισοτιμίας

Πηγή: Eurokinissi

Μία καλογυρισμένη σειρά που αξίζει να δει κάποιος στο Netflix είναι το «Maid».

Η σειρά αυτή δείχνει τη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που παρατάει το σπίτι της και τον μέθυσο άντρα της και φεύγει με το παιδί της με ελπίδα ένα καλύτερο αύριο.

Χωρίς να έχει στήριξη από φίλους και οικογένεια, πόσο μάλλον από το κράτος το ίδιο που δεν εξασφαλίζει τις αναγκαίες δημόσιες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για τη στήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

Βλέποντας αυτή τη σειρά μπορούσα μόνο να σκεφτώ πόσες γυναίκες κάθε μέρα βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Και πόσες γυναίκες κάθε μέρα σκέφτονται να κάνουν το βήμα και να εγκαταλείψουν το τοξικό αυτό περιβάλλον, αλλά τις περισσότερες φορές κάνουν πίσω. Γιατί συναντούν πολλούς σκοπέλους:

  • Ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, σε συνθήκες που καταδικάζονται στη βία των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ακανόνιστων ωραρίων, των μισθών πείνας.
  • Όταν έρχονται αντιμέτωπες με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας στην οικογένεια.
  • Όταν τα πάντα αποτελούν “ατομική της ευθύνη”, ακόμα και πώς θα απεγκλωβιστεί από μια βίαιη διαπροσωπική, οικογενειακή σχέση.
  • Όταν, ακόμα και όταν μια κακοποιημένη γυναίκα κάνει το βήμα να καταγγείλει το περιστατικό, έρχεται αντιμέτωπη με τις ελλείψεις στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, με τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη

Και τελικά πόση ψυχική δύναμη χρειάζεται για να καταφέρεις να κάνεις το βήμα και να απελευθερωθείς πριν να είναι αργά…

Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, παρουσιάζεται ως διέξοδος για τη γυναίκα να είναι άμεσα εξαρτώμενη οικονομικά και κοινωνικά από το σύζυγο. Όμως, στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες κάθε γυναίκα να ζει χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, χωρίς να εξαρτάται από τον σύντροφο ή σύζυγο, από το οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να εγκλωβίζεται σε παθογόνες, βίαιες διαπροσωπικές σχέσεις.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες έχουμε θρηνήσει πολλές τέτοιες γυναίκες που δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο της βίας.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλες αυτές τις γυναίκες έμπρακτα και απλώνουμε το χέρι μας. Με την οργάνωση και την αλληλεγγύη μας φωτίζουμε τον δρόμο της απελευθέρωσης από κάθε κοινωνική ανισότητα.

Ζέπου Κατερίνα

Δείτε ακόμα...