Σαν σήμερα 18 Αυγούστου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

1227

Πεθαίνει ο Μογγόλος κατακτητής και αυτοκράτορας, Τζένγκις Χαν.

Ήταν ο δημιουργός μιας τεράστιας αλλά θνησιγενούς ασιατικής αυτοκρατορίας.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν, έγινε πάντως γνωστός με το προσωνύμιο Τζένγκις Χαν (δηλαδή ο αυτοκράτορας ηγεμόνας) το οποίο πήρε όταν αναγορεύτηκε αυτοκράτορας των Μογγόλων και των Τατάρων.

Μογγολία - Τζένγκις Χαν
Το τεράστιο άγαλμα του Τζένγκις Χαν στη Μογγολία

Αξιοποιώντας τις μεγάλες στρατιωτικές και ηγετικές του ικανότητες, πέτυχε να επικρατήσει κατ’ αρχήν στις εσωτερικές διαμάχες των Μογγόλων, στη συνέχεια καθυπόταξε τις ταταρικές φυλές και μετά ξεκίνησε την εκστρατεία για την κατάκτηση όλου του κόσμου.

Αφού κατέλαβε το Πεκίνο στράφηκε προς το Αφγανιστάν και το Ιράν, τα οποία και κατέλαβε, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αγριότητα για τους εχθρούς του.

Αμέσως μετά προχώρησε προς τη δύση. Η αντίσταση των Ρώσων κάμφθηκε το 1223, αλλά τότε ο Τζένγκις Χαν αποφάσισε να ξαναγυρίσει στη Μογγολία, για να προετοιμάσει τον πόλεμο κατά της Κίνας. Πέθανε κατά τη διάρκεια των πρώτων μαχών.

1487

Η πολιορκία της Μάλαγα ολοκληρώνεται με την κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις της Καστίλης και της Αραγωνίας.

1642

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Γκουίντο Ρένι (Guido Reni).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γκουίντο Ρένι
Γκουίντο Ρένι: αυτοπροσωπογραφία

Υπήρξε αρχικά μαθητής του Φλαμανδού Ντιονίζιο Κάλβααρτ και στη συνέχεια φοίτησε στην Ακαδημία των Καράτσι. Μετά το 1600 μετακόμισε στη Ρώμη, όπου φιλοτέχνησε τη Σταύρωση του Αγίου Πέτρου (1604-5, Μουσείο Βατικανού) και εργάστηκε για τη διακόσμηση δύο παρεκκλησιών.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γκουίντο Ρένι
Γκουίντο Ρένι: Η σταύρωση του Αγίου Πέτρου, 1605

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Μπολόνια και ζωγράφισε τον Θρίαμβο του Σαμψών (1611-12, Εθνική Πινακοθήκη, Μπολόνια), έργο στο οποίο διακρίνεται η έντονη επίδραση του κλασικού αισθητικού ιδεώδους της αρμονίας, και ολοκλήρωσε την περίφημη σύνθεση Η σφαγή των αθώων (1611, Εθνική Πινακοθήκη, Μπολόνια), η οποία προαναγγέλλει τον Νικολά Πουσέν.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γκουίντο Ρένι
Γκουίντο Ρένι: Η αυτοκτονία της Κλεοπάτρας, 1640

Ο Ρένι εργάστηκε επίσης για ένα διάστημα στο παρεκκλήσι του Σαν Τζενάρο στη Νάπολη και ζωγράφισε πλήθος πινάκων με θέματα μυθολογικά, όπως οι τέσσερις πίνακες που περιγράφουν την Ιστορία του Ηρακλή, “Ο ιερός έρωτας και ο βέβηλος έρωτας” και “Η Αταλάντη και ο Ιππομένης” (1622-25, Εθνικό Μουσείο Καποντιμόντε, Νάπολη).

Ο Γκουίντο Ρένι διακρίθηκε για τον κλασικό ιδεαλισμό του στην απόδοση μυθολογικών και βιβλικών θεμάτων, επηρεασμένος από τον κλασικισμό των ζωγράφων της οικογένειας Καράτσι (Carracci).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γκουίντο Ρένι
Γκουίντο Ρένι: Ο Σαμψών θριαμβευτής, 1611

Εκτός από την οικογένεια Καράτσι, οι κύριες πηγές έμπνευσης του Γκουίντο Ρένι υπήρξαν οι νωπογραφίες του Ραφαήλ και τα αρχαία ελληνικά γλυπτά. Στους μυθολογικούς και θρησκευτικούς του πίνακες, ο Ρένι διαμόρφωσε μια τεχνοτροπία που άμβλυνε την υπερβολή και την πολυπλοκότητα του μπαρόκ με μια κλασική αρμονία. Το έργο του αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη του Μπαρόκ και οι μυθολογικές και θρησκευτικές συνθέσεις του τον ανέδειξαν σε ένα από τους διασημότερους ζωγράφους της εποχής του στην Ευρώπη και σε πρότυπο για τους Ιταλούς καλλιτέχνες του Μπαρόκ.

Πηγή: http://peritexnisologos.blogspot.com/2014/03/guido-reni-1575-1642.html

1750

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι (Antonio Salieri).

Πολιτισμός - Μουσική - Αντόνιο Σαλιέρι
Ο Αντόνιο Σαλιέρι

Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται 39 όπερες, εκκλησιαστική μουσική και μουσική δωματίου, ορατόρια, καντάτες και χορωδιακά έργα.

1850

Πεθαίνει ο Γάλλος λογοτέχνης του πρώτου μισού του 19ου αιώνα Ονορέ ντε Μπαλζάκ (Honoré de Balzac).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Συγκαταλέγεται στους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ενώ θεωρείται και ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών.

Πολιτισμός - Γλυπτική - Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν
Ο Μπαλζάκ, γλυπτό του Ροντέν το 1898

Το έργο του περιλαμβάνει 91 μυθιστορήματα, 30 νουβέλες και 5 θεατρικά έργα, ενώ ξεχωρίζει η “Ανθρώπινη Κωμωδία”.

1868

Ο Γάλλος αστρονόμος Πιερ Ζυλ Ζανσέν (Pierre Jules César Janssen) ανακαλύπτει το ήλιο.

Επιστήμες - Αστρονομία - Πιερ Ζυλ Ζανσέν
Ο Πιερ Ζυλ Ζανσέν

1917

Μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη καταστρέφει το 32% της πόλης, αφήνοντας άστεγα 70.000 άτομα.

Θεσσαλονίκη - Πυρκαγιά, 1917
Αεροφωτογραφία που αποτύπωσε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη

1920

Επικυρώνεται η 19η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1932

Πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη υποκύπτοντας στα τραύματά του ο κομμουνιστής εργάτης Χ. Σταμπουλίδης, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από συμμορίες της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ένωση Ελλάς (ΕΕΕ).

ΚΚΕ - Χ. Σταμπουλίδης - δολοφονία από ΕΕΕ, 1932 - "Ριζοσπάστης"
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» με την καταγγελία της δολοφονίας

1944

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) αποφασίζει την μετονομασία της σε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας.

Εργατικό κίνημα - ΕΕΑΜ - μετονομασία σε ΓΣΕΕ, 1944 - εφ. "Εργάτης"
Η εφημερίδα «Εργάτης», όργανο της ΚΕ του ΕΕΑΜ, με την ανακοίνωση της μετονομασίας σε ΓΣΕΕ

1944

Οι Ναζί δολοφονούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον ηγέτη του γερμανικού προλεταριάτου και πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας Ερνστ Τέλμαν (Ernst Thälmann).

ΚΚ Γερμανίας - Έρνστ Τέλμαν
Ο Έρνστ Τέλμαν

Ήταν η κεντρική φιγούρα του ταξικού αγώνα στην ένοπλη προλεταριακή εξέγερση του Αμβούργου τον Οκτώβρη του 1923. Το 1925 εκλέγεται επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας.

Το 1933, στον απόηχο του εμπρησμού του γερμανικού Κοινοβουλίου – Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές συλλαμβάνεται.

Κομμουνιστική Διεθνής - 6ο Συνέδριο - Έρνστ Τέλμαν
Ε. Τέλμαν (δεύτερος από δεξιά) στο 6ο Συνέδριο Κομμουνιστικής Διεθνούς

Η σύλληψή του δεν ανακοινώθηκε αμέσως, από το φόβο που θα είχε ο αντίκτυπος της σύλληψής του στις λαϊκές μάζες, ενόψει μάλιστα και των εκλογών. Μετά τη σύλληψή του, βίωσε την πιο τραγική περίοδο της ζωής του στα ναζιστικά μπουντρούμια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η σύλληψη του Ερνστ Τέλμαν και, πολύ περισσότερο, οι ειδήσεις για τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ναζί διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια εργάτες ξεσηκώθηκαν για να υπερασπιστούν τον ηγέτη των Γερμανών κομμουνιστών.

Εκατομμύρια ήταν οι άνθρωποι, που απαίτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει. Χιλιάδες επιτροπές υπεράσπισης του Τέλμαν δημιουργήθηκαν.

Τεράστιες διαδηλώσεις προλεταριακής αλληλεγγύης πλημμύρισαν τους δρόμους της Μόσχας, του Παρισιού, της Πράγας, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και άλλων μεγαλουπόλεων του πλανήτη.

Για την απελευθέρωση του Τέλμαν κινητοποιήθηκαν οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της διανόησης σε Ευρώπη και Αμερική. Τελικά ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1945

Ο Σουκάρνο αναλαμβάνει την εξουσία ως ο πρώτος πρόεδρος της Ινδονησίας, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας την προηγούμενη ημέρα.

1950

Δολοφονείται από ακροδεξιά στοιχεία ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου Ζουλιέν Λαό. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 300.000 εργάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΚΚ Βελγίου - Ζουλιέν Λαό
Ο Ζουλιέν Λαό

1963

Ο Τζέιμς Μέρεντιθ (James Howard Meredith) γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

ΗΠΑ - Ρατσισμός - πρώτη αποφοίτηση αφροαμερικανού,, 1963 - Τζέιμς Μέρεντιθ
Ο Τζέιμς Μέρεντιθ

1967

Πεθαίνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1976

Εβδομάδα πέντε ημερών καθιερώνεται στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

1977

Συλλαμβάνεται ο Στιβ Μπίκο (Bantu Stephen Biko) από το αντιδραστικό καθεστώς του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Στις 12 Σεπτέμβρη του 1977 οι νοτιοαφρικανικές αρχές ανακοινώνουν ότι ένας μαύρος πολιτικός κρατούμενος, ο Στιβ Μπίκο, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στις φυλακές της Πρετόριας…

Νότια Αφρική - Άπαρντχαϊντ - Στιβ Μπίκο
Ο Στιβ Μπίκο

1978

Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο Ν. 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο νόμος προέβλεπε αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1981

Αμερικανικά μαχητικά «F-14Α» του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» καταρρίπτουν 2 λιβυκά αεροσκάφη «SU-22» στον κόλπο της Σίδρας, τη θαλάσσια περιοχή της οποίας η Λιβύη θεωρούσε μέρος των εθνικών της υδάτων, αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν πως ήταν διεθνή.

ΗΠΑ - αεροπορία - F14A
Αμερικανικό F-14A

1983

Ο τυφώνας Αλίσια χτυπά την ακτή του Τέξας, σκοτώνοντας 21 άτομα και προκαλώντας ζημιές άνω του 1 δις δολαρίων.

1985

Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα, στο μουσουλμανικό και το χριστιανικό τομέα.

Λίβανος - εμφύλιος, 1985
Όλη τραγωδία του εμφυλίου στον Λίβανο αποτυπωμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων

1999

Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία αφήνει πίσω του 17.127 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγους.

Τουρκία - σεισμός, 1999
Ο ανθρώπινος πόνος δίπλα στα συντρίμμια

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 00.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

2017

Πεθαίνει η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη.

Ζωή Λάσκαρη
Η Ζωή Λάσκαρη

Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη.

Φοίτησε στην σχολή Βαλαγιάννη, στην σχολή καλογραιών Καλαμαρί και στη σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Το 1959, σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρόνων στέφθηκε Σταρ Ελλάς. Έζησε για δύο χρόνια στην Αμερική.

Το 1961 ο Φίνος την επιλέγει για πρωταγωνίστρια στον «Κατήφορο» και υπογράφει μαζί του αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας. Για να μη γίνεται σύγχυση με την ξαδέρφη της Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια, ο Φίνος την «βαφτίζει» Ζωή Λάσκαρη εμπνευσμένος από το όνομα ενός Ιταλού.

Τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες του Φίνου και θα συνεργαστεί με όλους τους σταρ της εποχής. Από αυτές ξεχωρίζουν ο «Νόμος 4000», η «Στεφανία», το «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Κορίτσια για φίλημα» και «Οι Θαλασσιές οι χάντρες».

Στο θέατρο ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της: Το 1990 ο Μίνως Βολανάκης την σκηνοθετεί στο «Καινούρια σελίδα» του Neil Simon και την επόμενη σεζόν στο «Τρελοί για έρωτα» του Sam Shepard. Επίσης: «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ» του Edward Albee το 1992 στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Ορφέας στον Αδη» το 1993 στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Τρεις ψηλές γυναίκες» του Edward Albee το 1995 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» του Ευγένιου Ο’ Νηλ το 1997 σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, κ.ά.

2023

Φωτιά ξεκινάει στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Θα κρατήσει για περισσότερες από 18 ημέρες, θα καταστραφούν περισσότερα από 800,000 στρέμματα δάσους (η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη). Τραγικός απολογισμός: 19 νεκροί άνθρωποι (μετανάστες που εγκλωβίστηκαν μέσα στο δάσος) ανυπολόγιστες υλικές και οικολογικές ζημιές.

Πυρκαγιές - Αύγουστος 2023 - Δαδιά
Η φωτιά κατακαίει το δάσος της Δαδιάς (πηγή: Eurokinissi)

Το 2023 υπερτριπλασιάστηκε το μέγεθος των καμένων εκτάσεων σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Στην περιοχή μας τα μέχρι στιγμής στρέμματα που έχουν καεί αγγίζουν τις 900.000. Έχουν ήδη υπάρξει 20 νεκροί, δεκάδες τραυματίες ή με αναπνευστικά προβλήματα και έχουν καταστραφεί σπίτια, καλλιέργειες, αιγοπρόβατα, μελίσσια κ.ά.

Στις 23 Αυγούστου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσόυμπας έφτασε στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή αλλά και να ζητήσει άμεσα μέτρα για την κατάσβεση της φωτιάς και την ανακούφιση των πληγέντων.

Όπως επισημαίνει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του “Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γιατί δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα και κάηκαν ξανά για δεύτερη χρονιά τα πολύτιμα δάση στη Δαδιά, στην Πάρνηθα, στην Εύβοια, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης το προηγούμενο φθινόπωρο.

Είναι συνυπεύθυνες ελληνικές κυβερνήσεις που τόσα χρόνια δεν υλοποιήθηκε ούτε καν η κατεύθυνση του πορίσματος Γκολντάμερ ότι το 70% των κονδυλίων πρέπει να δαπανάται για την πρόληψη των πυρκαγιών και δεν αποτέλεσε προτεραιότητα και δεν προχώρησε ουσιαστικά η απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος πυροπροστασίας ΑΙΓΙΣ.

Πυρκαγιές - Αύγουστος 2023 - Δαδιά
Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι υλικές ζημιές αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ-κυβερνήσεων-περιφερειών-δήμων (πηγή: Eurokinissi)

Πολύ περισσότερο είναι ευθύνη των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια παραμένει η αποδιοργάνωση και υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, το αλαλούμ των 45 συναρμόδιων φορέων για την πρόληψη και 17 αντίστοιχων για την καταστολή!
Η αλήθεια είναι ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν…
Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ για τις καταστροφές είναι τεράστια. Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα κατά της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των καλλιεργειών, των κοπαδιών, του περιβάλλοντος.

Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της Ενέργειας, του τουρισμού κ.ά. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που ψηφίζονται κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως οι «fast track» άδειες, οι εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές μελέτες, ο αποχαρακτηρισμός προστατευόμενων περιοχών, η αλλαγή χρήσης γης κατά το δοκούν κ.ο.κ.

Πυρκαγιές - Αύγουστος 2023 - Δαδιά
Τεράστια η καταστροφή στην Αλεξανδούπολη (πηγή: Eurokinissi)

Είναι η πολιτική που εξασφαλίζει το χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο άναρχης συνύπαρξης πολλών διαφορετικών χρήσεων γης που υπάγονται σε διαφορετικούς αρμόδιους φορείς, έντασης της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, διεύρυνσης των επενδύσεων μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτούν πολύμορφα όλες οι κυβερνήσεις.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ που υλοποιείται με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και «χρηματοδότη» τα «ματωμένα πλεονάσματα» και το Ταμείο Ανάκαμψης, που γίνεται «καταλύτης» για την επίσπευση των σχεδίων των ισχυρών «πράσινων» οικονομικών συμφερόντων που βάζουν στο μάτι ορεινούς όγκους ως «επενδυτικές ευκαιρίες».

Είναι η πολιτική σχεδιασμού της πυροπροστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας με βάση το «κόστος – όφελος» για το κράτος των μονοπωλιακών ομίλων και τη διασφάλιση των «ματωμένων πλεονασμάτων». Ετσι μπαίνει στο ζύγι το κόστος λήψης αναγκαίων μέτρων προστασίας με το κόστος υποτυπωδών αποζημιώσεων των πληγέντων και αφήνονται περιοχές να καούν και να πλημμυρίσουν στη συνέχεια λόγω καταστροφής της λεκάνης απορροής. Αυτή η πολιτική «κρίνει» ότι είναι πιο φτηνές οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ. από το να σχεδιάσουν την αντιπυρική, αντισεισμική, αντιπλημμυρική προστασία συνδυαστικά με τους άλλους κινδύνους και να κατασκευάσουν τα ανάλογα έργα.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...