Καταστολή: Την επίθεση της αστυνομίας κατά των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν φορείς

Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021
Όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εναντίων φοιτητών που αγωνίζονταν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους 22/2/2021

Την επίθεση της αστυνομίας κατά των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, που διεκδικούσαν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους, καταγγέλλουν εργατικά σωματεία και φορείς του φοιτητικού και μαζικού λαϊκού κινήματος. Το όργιο κρατικής καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποκάλυψε τον πραγματικό στόχο του νόμου – έκτρωμα για τα ΑΕΙ

«Η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα στους φοιτητές και τους εργαζόμενους ότι οι διεκδικήσεις και οι αγώνες θα αντιμετωπιστούν με αυταρχισμό», σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης. «Η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο της. Δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του εμετικού νομοσχεδίου που πάσχιζε όλο το προηγούμενο διάστημα να περάσει», σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής.

«Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η «εγκληματικότητα» μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους», αναφέρει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

«Η πρόκληση έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Καλούμε τα Σωματεία, του φορείς, τους εργαζόμενους της πόλης μας τις επόμενες ημέρες να δώσουν την πρέπουσα απάντηση στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία! Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων!», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας.

«Η ποινικοποίηση του αγώνα δεν τρομάζει, ούτε το ταξικό κίνημα των εργαζομένων, ούτε των παιδιών του», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και στην Πληροφορική Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

«Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει καμιά διεκδίκηση κανένα δίκαιο και αναγκαίο για την ζωή μας αγώνα», επισημαίνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Αυτός ο νόμος και τα σημερινά γεγονότα έρχονται να συμπληρώσουν το προηγούμενο νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις, το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία αλλά και κάθε προσπάθεια να επικρατήσει σε όλο το κίνημα και τον λαό άκρα του τάφου σιωπή μέσα στη κόλαση που ζει ο λαός και τα παιδιά του», επισημαίνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης.

Από το χώρο της Παιδείας

«Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, αντίθετα στέκονται απέναντι από αυτές! Δε θα τους περάσει! Κάθε τέτοια προσπάθεια θα πέφτει στο κενό!», αναφέρει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της με καταστολή» σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, σημειώνοντας πως πριν λίγο καιρό οι μαθητές που διεκδικούσαν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τα σχολεία και ουσιαστική μόρφωση δέχονταν  καταστολή. Σήμερα οι φοιτητές στο ΑΠΘ που διεκδικούν το αυτονόητο, να ανοίξουν οι Σχολές και να επιστρέψουν στις σπουδές τους, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης των ΜΑΤ έβγαλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπ. Θεσσαλίας, και οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κ.Σ.» στο Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (νυν Τμήμα ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

«Την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων», απαιτεί ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και το ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ.

«Τα σημερινά γεγονότα στο ΑΠΘ αποτελούν μια πρώτη εικόνα του μέλλοντος που επιφυλάσσει στο πανεπιστήμιο η κυβέρνηση και όσοι μαζί της στηρίζουν το Πανεπιστήμιο της αγοράς, της καταστολής και της περαιτέρω ταξικής διαφοροποίησης», σημειώνει ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό».

Με πληροφορίες από Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)

Δείτε ακόμα...