Καζακστάν: Αποκατάσταση συνεργατών των ναζί της Λεγεώνας του Τουρκεστάν της Βέρμαχτ

Ναζί της Λεγεώνας του Τουρκεστάν της Βέρμαχτ
Φώτο Αρχείου / Ναζί της Λεγεώνας του Τουρκεστάν της Βέρμαχτ

Η ηγεσία του Καζακστάν ακολουθεί τον δρόμο των κρατών της Βαλτικής και της Ουκρανίας, αποκαθιστώντας συνεργάτες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέλη της Λεγεώνας του Τουρκεστάν της Βέρμαχτ και των μουσουλμανικών μονάδων SS που πολέμησαν εναντίον του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ένωσης. Η Κρατική Επιτροπή αποφάσισε την αποκατάσταση χιλιάδων εγκληματιών και συνεργατών των ναζί ως «θυμάτων του σταλινικού καθεστώτος».

Οπως σημειώνει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν (ΣΚΚ), «το διάταγμα για τη σύσταση της Κρατικής Επιτροπής Αποκατάστασης είναι στην πραγματικότητα αντίγραφο του σχεδίου νόμου για την τελική αποκατάσταση στο γειτονικό Κιργιστάν που προετοιμάστηκε από το τοπικό Ίδρυμα Soros και το Open Government που χρηματοδοτείται από την USAID» (τη γνωστή κυβερνητική υπηρεσία «διεθνούς ανάπτυξης» των ΗΠΑ, που προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα).

«Τον Οκτώβρη κυκλοφόρησε στο Καζακστάν μια εφτάτομη έκδοση της Ιστορίας του Καζακστάν, στην οποία η ΕΣΣΔ εμφανίζεται ως κράτος που διέπραξε γενοκτονία του λαού του Καζακστάν για 70 χρόνια», καταγγέλλει ακόμη το ΣΚΚ.

Εξάλλου, από το 2018, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, δεκάδες μνημεία του Λένιν και Σοβιετικών έχουν κατεδαφιστεί και δεκάδες χιλιάδες ονόματα πλατειών, λεωφόρων και οικισμών έχουν αντικατασταθεί.

Δείτε ακόμα...