Καζακστάν: Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

ΚΑΖΑΚΣΤΑΣΝ / Πρόεδρος Κασίμ-Ζομάρτ-Τοκάγεφ

Πρόωρες προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο και πρόωρες βουλευτικές εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κ. Τοκάγεφ, καθώς και το να αυξηθεί η θητεία του Προέδρου σε 7 χρόνια χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Κανονικά οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιούνταν το 2024 και οι βουλευτικές το 2025, ενώ η προεδρική θητεία μέχρι τώρα διαρκούσε 5 χρόνια και μπορούσε να ανανεωθεί άλλες δύο φορές.

Ο Τοκάγεφ βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, μετά την παραίτηση του επί δεκαετίες Προέδρου Ν. Ναζαρμπάγεφ. Μιλώντας στο κοινοβούλιο ανέφερε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες για «να ενισχυθεί η δομή του κράτους» και να προχωρήσουν «οι μεταρρυθμίσεις», ενώ έκανε λόγο για «πολιτική επανεκκίνηση» όλων των κρατικών οργάνων.

Μετά τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις τον περασμένο Γενάρη και την άγρια καταστολή με τουλάχιστον 230 νεκρούς, ο Τοκάγεφ είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις «εκσυγχρονισμού» του αστικού κράτους, ενώ τον Ιούνη υιοθετήθηκαν σε δημοψήφισμα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα ο Τοκάγεφ καθαίρεσε τον Ναζαρμπάγεφ, μέλη της οικογένειάς του και του πολιτικού κύκλου του από αξιώματα, στελεχικές θέσεις σε επιχειρήσεις κ.λπ.

Επίσης χθες, ανακοίνωσε αύξηση κατά 17% του κατώτατου μισθού (ο πληθωρισμός τον Ιούλη έφτασε στο 15%).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...