Κέρκυρα: Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη «έβαλε φωτιά» στην περιοχή – φιλέτο «Ερημίτης»

Κέρκυρα, Κασσιόπη του Ερημίτη, εκεί που επενδυτές θα κατασκευάσουν ξενοδοχείο και μαρίνα εν μέσω λαϊκών αντιδράσεων. Ότι απέμεινε από την πυρκαγιά του Σαββάτου 17/8/2020
Στην Κέρκυρα, στην Κασσιόπη του Ερημίτη, εκεί που επενδυτές θα κατασκευάσουν ξενοδοχείο και μαρίνα εν μέσω λαϊκών αντιδράσεων. Ότι απέμεινε από την πυρκαγιά του Σαββάτου 17/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Σε δήλωσή της η Τζένη Σκέμπρη πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας (μέλος της ΟΓΕ), σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή «φιλέτο» της Κέρκυρας «Ερημίτη», αναφέρει τα εξής:

«Αυτό που έχουμε να τονίσουμε αρχικά είναι ότι η φωτιά στον Ερημίτη έσβησε, ευτυχώς χωρίς να έχουμε ανάμεσα στα θύματα κι ανθρώπινες ζωές. Θύματα όμως υπάρχουν! H καταστροφή στο περιβάλλον είναι μεγάλη! Φυτά, θάμνοι και δέντρα κάηκαν, πουλιά και ζώα που διαβιούσαν στην παρθένα περιοχή των 200 στρεμμάτων, αν πρόλαβαν να ξεφύγουν, έχασαν τις φωλιές και τον ιδιαίτερο βιότοπό τους. Το έδαφος αποψιλώθηκε με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό. Το ενιαίο οικοσύστημα του Ερημίτη διαταράχτηκε από τη φωτιά, πριν προλάβουν να το καταστρέψουν οι “ήπιας ανάπτυξης” μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου “KassiopiProject”.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πολεοδομήσιμο τμήμα του Ερημίτη με πολλές εστίες φωτιάς καθώς και η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυτικό φυλάκιο δηλαδή εκεί που είχε αποψιλώσει το χώρο η εταιρεία και δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπέρμαχους της επένδυσης. Τα γεγονότα αυτά προκαλούν ερωτήματα στο λαό της Κέρκυρας. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που έρχεται στην Κέρκυρα, θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα. Βέβαια εν αναμονή του πορίσματος της πυροσβεστικής δεν μπορούμε να μην κάνουμε ορισμένες πρώτες σκέψεις.

Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα είναι ότι τα βολικά… ατυχήματα που οδήγησαν σε πυρκαγιές, αποψίλωση δασών και τελικά σε αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και σε οικοδόμηση, είναι συχνά. Συνήθης είναι η κατάληξή τους. Στην καλύτερη περίπτωση αναδασώνεται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, καταπατητές και οικοπεδοφάγοι μεγαλοεργολάβοι κάνουν χρυσές δουλειές και οι κρατικοί μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια. Μετά από λίγα χρόνια, με κάποιο τίμημα, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα κι ο χορός καλά κρατεί!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Ερημίτη είχε πει χαρακτηριστικά ότι “κάποια στιγμή θα καεί…” οπότε καλύτερα μάλλον να το χτίσουμε. Η δήλωση αυτή δείχνει τον τρόπο που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι αστικές κυβερνήσεις το περιβάλλον. Θεωρούν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα καεί μία κατάφυτη περιοχή, ένα δάσος, μία περιοχή NATURA. Άλλωστε οι ελλείψεις σε πυροπροστασία και πυρασφάλεια, σε έργα υποδομής για την πρόβλεψη των πλημμυρών και γενικά σε έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιες. Παρά την τραγωδία πριν 2 χρόνια στο Μάτι και την πρόσφατη στην Εύβοια, τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα των αστικών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως αποχρώσεων.

Ακόμη θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές δεν είναι τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά. Είναι η πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ο πρόσφατος περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση “εμβληματικών” επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, είναι πιο καταστροφικός από οποιονδήποτε εμπρηστή. Η επιλογή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που υπηρετούν το κεφάλαιο, είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών, τουριστικών, βιομηχανικών και τραπεζικών ομίλων κι όχι το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

Ο λαός της Κέρκυρας πρέπει να οργανώσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει!

Τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που παλεύουν για την προστασία του οικοσυστήματος του Ερημίτη, δε θα μείνουν θεατές στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Το λαϊκό κίνημα θα πάρει μέρος στον αγώνα με στόχο το περιβάλλον κι οι υποδομές να γίνουν λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία της ευημερίας των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που κάηκε. Να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη. Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταθέσει προτάσεις νόμου και στη Βουλή σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στο χέρι του λαού είναι να τις επιβάλλει, επιλέγοντας μία άλλου είδους ανάπτυξη που θα βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».

Δείτε ακόμα...