Κίνα: Αισιοδοξία στα ΜΜΕ για αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Κίνα, Πεκίνο

Τα κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία, σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν, τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και την ανάδειξή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις είναι δυνατό να αποκατασταθούν σε μια κατάσταση μεγαλύτερης προβλεψιμότητας και αυτό μπορεί να αρχίσει από το εμπόριο.

Στα ίδια δημοσιεύματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η παραδοχή πως οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να αποκλιμακώσουν την πίεση που ασκούν στην Κίνα για ζητήματα, όπως η Αυτόνομη Περιοχή της Κίνας Σιντζιάνγκ, αλλά και το Χονγκ Κονγκ, η κρατική εφημερίδα «Global Times» ανέφερε ότι το Πεκίνο πρέπει να εργαστεί για να επικοινωνήσει με την ομάδα Μπάιντεν, όσο πιο λεπτομερειακά μπορεί.

Η κυβέρνηση Τραμπ βέβαια στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των ΗΠΑ που θεωρεί αντίπαλο την Κίνα στη διεθνή σκηνή, προκάλεσε εντάσεις στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, ειδικότερα μετά την υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την άσκηση πιέσεων στην Κίνα, η οποία οδήγησε σε «φούσκες» στην αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κίνα, σύμφωνα την ίδια εφημερίδα.

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να σπάσουμε αυτές τις φούσκες. Είναι προς το κοινό συμφέρον των λαών των δύο χωρών και της διεθνούς κοινότητας να γίνουν οι σινοαμερικανικές σχέσεις περισσότερο χαλαρές και ελέγξιμες».

Η εφημερίδα «The Global Times» είναι μία ταμπλόιντ που εκδίδεται από τη «Λαϊκή Ημερησία», την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα, αλλά δεν ομιλεί για λογαριασμό του κόμματος και της κυβέρνησης.

Και σε αυτήν περίπτωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνα, οι διεθνείς σχέσεις καθορίζονται απο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου-ανεξαρτήτου προέδρου- όπως αντίστοιχα και των άλλων καπιταλιστικών χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της Κίνας.

Η πρόταξη ενός κλάδου παραγωγής έναντι άλλου, ή τακτικής, δεν συνιστά αλλαγή στρατηγικής της διεθνούς δράσης των κεφαλαίων-παρά μόνο την ‘στιγμή ανάγκης για κερδοφορία’ του δοσμένου κλάδου. Ούτε φυσικά η αλλαγή προσώπων στην αστική διακυβέρνηση οδηγεί στην μείωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τον έλεγχο των αγορών, ανεξάρτητα αν αυτή γίνεται απο εθνικιστές, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, κλπ αστικά κόμματα, με ‘sic’ ή μη τρόπο αστικής διακυβέρνησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις αυτοί που κερδίζουν είναι οι αστικές τάξεις, και αυτοί που χάνουν είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα κάθε χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...