Κίνα – ΕΕ: Η Κίνα ακυρώνει το προγραμματισμένο ταξίδι του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η Κίνα ακύρωσε ταξίδι του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα.

Δεν δόθηκαν λόγοι για την ακύρωση αυτή που έγινε ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τους κινδύνους που προκαλούνται από τη στενή οικονομική της σχέση με την Κίνα, την οποία οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν «οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».

«Δυστυχώς, ενημερωθήκαμε από τους Κινέζους ομολόγους ότι οι προβλεπόμενες ημερομηνίες την επόμενη εβδομάδα δεν είναι πλέον δυνατές και πρέπει τώρα να κοιτάξουμε για εναλλακτικές», ανέφερε η εκπρόσωπος Ναμπίλα Μασράλι σε γραπτή δήλωση στο Reuters. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Μπορέλ αναμενόταν να επισκεφτεί το Πεκίνο στις 10 Ιουλίου για να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του και να συζητήσει «στρατηγικά θέματα» συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανίας, όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που ακυρώνεται το ταξίδι του Μπορέλ. Ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να ταξιδέψει τον Απρίλιο αφού βρέθηκε θετικός στην COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...