Κίνα – ΗΠΑ – Καναδάς: Επιστημονικό το μπαλόνι που παρασύρθηκε πάνω από τη βόρεια Αμερική λέει το Πεκίνο

Για «κατασκοπευτικό αερόστατο» της Κίνας στον αμερικανικό εναέριο χώρο μιλά το Πεντάγωνο

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα αερόπλοιο που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες, «παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο», εκφράζοντας τη λύπη του γι΄ αυτό.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό του κινεζικού μπαλονιού.

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό του μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...