Κίνα: Παρουσίασε «σχέδιο επανένωσης» με την Ταϊβάν – Το απορρίπτει η Ταϊπέι

Την ώρα που περίπου 20 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας και της Ταϊβάν εξακολουθούν να πλέουν κοντά στη νοητή διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν και μονιμοποιείται η κινεζική στρατιωτική παρουσία γύρω από το νησί, το Πεκίνο δεσμεύεται να μην αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι η «χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση του νησιού παραμένει στο τραπέζι ως «ύστατη επιλογή».

Το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν δημοσίευσε χτες «λευκή βίβλο» στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα σκοπεύει να ενωθεί με το νησί, κυρίως μέσω οικονομικών κινήτρων. Αντίστοιχη «λευκή βίβλος» για το νησί είχε να εκδοθεί από το 2000, και θεωρείται άμεση αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, στην Ταϊπέι την περασμένη βδομάδα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο χώρο συνεργασίας ώστε να φτάσουμε στην ειρηνική επανένωση», αναφέρεται στο έγγραφο του Πεκίνου, που υπόσχεται επίσης οικονομική ευημερία με την επανένωση. Επίσης σημειώνεται: «Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ψευτοανεξαρτησία της Ταϊβάν υπό οποιαδήποτε μορφή. Δεν υποσχόμαστε ότι θα απεμπολήσουμε τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η στρατιωτική βία θα χρησιμοποιηθεί ως ύστατη επιλογή, σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Θα αναγκαστούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα απέναντι στις προκλήσεις των αυτονομιστών ή ξένων δυνάμεων, αν αυτές παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές μας».

Απ’ την πλευρά της η Ταϊβάν απορρίπτει το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα», που περιέχεται στη λευκή βίβλο της Κίνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι. Μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, η Τζόαν Όου.

Η κ. Όου κατηγόρησε το Πεκίνο πως χρησιμοποίησε την επίσκεψη που έκανε στη νήσο την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόσι, ως «δικαιολογία για να δημιουργήσει νέα ομαλότητα», που είναι «ο εκφοβισμός του λαού της Ταϊβάν».

Νωρίτερα, ο ταϊβανέζικος στρατός άρχισε νέα άσκηση του Πυροβολικού με χρήση πραγματικών πυρών, έπειτα από τα μεγαλύτερα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία. Η άσκηση, με ρίψεις φωτοβολίδων και πυρά οβιδοβόλων, άρχισαν στην κομητεία Πινγκτούνγκ (νότια) περί τις 08:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας) και διήρκεσαν μια ώρα, ανέφερε εκπρόσωπος του 8ου σώματος στρατού.

Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση Ανατολικής Στρατιάς του κινεζικού στρατού ανακοίνωσε χτες ότι έχει ολοκληρώσει όλα τα καθήκοντα των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ύδατα και στον εναέριο χώρο γύρω από το νησί της Ταϊβάν, και ότι στο εξής «θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στα Στενά της Ταϊβάν, θα συνεχίσει να εκτελεί στρατιωτική εκπαίδευση για πολεμική ετοιμότητα και θα οργανώνει κανονική περιπολία ετοιμότητας μάχης στα Στενά της Ταϊβάν, για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

Στις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν νέοι εξοπλισμοί, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών stealth, πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης και αεροσκαφών ανεφοδιασμού YY-20, όπως ανακοινώθηκε.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο κλήθηκε στο βρετανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία της βρετανικής κυβέρνησης για την κλιμάκωση της έντασης ενάντια στην Ταϊβάν από πλευράς Πεκίνου.

Οπως ανέφερε η Βρετανή ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, «παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες μια όξυνση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Από την πλευρά της η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο καταδίκασε την «ανεύθυνη ρητορική» της Βρετανίας «σχετικά με τη νόμιμη και αναγκαία απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν».

«Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Κίνας. Καμία ξένη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ξεκαθαρίζει η πρεσβεία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...