Κίνα: Πολυήμερη περιοδεία του ΥΠΕΞ της Κίνας στην Αφρική – Πρώτος σταθμός Νιγηρία

Λάγκος, Νιγηρία
Φώτο Αρχείου / Λάγκος, Νιγηρία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Namnso Ukpanah @namnsoukpanah

Ο Γουάνγκ Γι Υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Κίνας, ξεκίνησε χτες από τη Νιγηρία τις επίσημες επαφές του στην Αφρική. Πρόκειται για νέα πολυήμερη περιοδεία του με σταθμούς σε Νιγηρία, Κονγκό, Μποτσουάνα, Τανζανία και Σεϊχέλες, που θα ολοκληρωθεί στις 9/1. Κινέζοι αναλυτές σημείωναν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα πρώτα επίσημα ταξίδια που κάνουν Κινέζοι ΥΠΕΞ στις αρχές της νέας χρονιάς γίνονται στην Αφρική εδώ και 31 χρόνια.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ταξίδι του Γουάνγκ αναδεικνύει τη «μακροχρόνια φιλία μεταξύ Κίνας και Αφρικής» και τη «σθεναρή και σταθερή επιλογή» της Κίνας να αναπτύξει καλούς δεσμούς με αφρικανικές χώρες. «Οι επισκέψεις Γουάνγκ αναμένεται να παράσχουν περισσότερες πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση ενάντια στο σκηνικό που διαμορφώνει η αυξανόμενη παγκόσμια αναταραχή», είπε μεταξύ άλλων. Αν και το Πεκίνο προσπαθεί να το αρνηθεί, σίγουρα θα συζητηθούν και τα σχέδια ανάπτυξης των σχέσεων με χώρες της Αφρικής, μεταξύ άλλων και με αναβάθμιση της στρατιωτικής του παρουσίας, όπως π.χ. με νέα βάση που συζητάει στις Σεϊχέλες.

Όσον αφορά ειδικά τη Νιγηρία, ο επιτετραμμένος της κινεζικής πρεσβείας στην εν λόγω χώρα, Ζάο Γιονγκ, δήλωσε ότι «η Νιγηρία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ανάθεσης έργων για την Κίνα, όπου γίνονται οι μεγαλύτερες εξαγωγές, ο 2ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο μεγαλύτερος προορισμός επενδύσεων στην Αφρική. Το 2019 ο όγκος του διμερούς εμπορίου έφτασε τα 19,27 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 26,3% μες στην τελευταία χρονιά ενώ έγινε ένας από τους 40 πρώτους εμπορικούς εταίρους της Κίνας (διεθνώς)». Ο ίδιος σημείωσε την ετοιμότητα του Πεκίνου να επιταχύνει την υλοποίηση σχεδίων που αφορούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του σχεδίου «Belt and Road» («Δρόμοι του Μεταξιού») ενώ μεταξύ άλλων κατέληξε: «Η Κίνα έχει αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αφρικής εδώ και 11 συνεχή χρόνια και έχει συνεισφέρει πάνω από το 20% της ανάπτυξης της Αφρικής για πολλά χρόνια…».

Στους τομείς της αφρικανο-κινεζικής συνεργασίας ξεχώρισε την τεχνολογία, την Παιδεία, την Υγεία αλλά και την Ασφάλεια, ενώ όσον αφορά επενδυτικά σχέδια που «σημάδεψαν» συγκεκριμένα τη Νιγηρία μίλησε για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αμπούτζα – Καντούνα και Λάγος – Ιμπαντάν, τους νέους τερματικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια και λιμάνια σε Αμπούτζα, Χαρκούρτ και Κάνο, τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στο Ογκούν – Γκουαντόνγκ, τη μονάδα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Ζουνγκερού κ.τ.λ.

Με πληροφορίες από XINHUA

Δείτε ακόμα...