Κίνα: Στρατιωτικές τακτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Ταϊβάν

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Η Κίνα προσανατολίζεται σε «ταχτικές ασκήσεις» στα ανοιχτά της Ταϊβάν. Στις ναυτικές ασκήσεις θα συμμετέχουν ορισμένα από τα σημαντικότερα πολεμικά της πλοία, όπως το αεροπλανοφόρο «Liaoning», τόνισε το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της χώρας. Αφορμή για τις δηλώσεις έδωσαν οι αντιδράσεις της Ταϊπέι.

Η εφημερίδα «Global Times» μετέδωσε ότι το πλοίο «Nanchang», το πρώτο ενός ισχυρού νέου στόλου αντιτορπιλικών τύπου 055 που τέθηκε σε υπηρεσία πέρσι, ήταν μέρος της ομάδας αεροπλανοφόρων, τονίζοντας πως «ο συνδυασμός αεροπλανοφόρων και μεγάλων αντιτορπιλικών τύπου 055 θα αποτελέσει τυπική διαμόρφωση των ομάδων εργασίας κινεζικών αεροπλανοφόρων στο μέλλον».

Χάρτης που απεικονίζει τις διεκδικήσεις της Κίνας της Μαλαισίας, του Βιετνάμ, του Μπρουνέυ, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα / Πηγή: WIKIPEDIA

Ενώ το «Liaoning» είχε πλεύσει νωρίτερα και στα ανοιχτά της ιαπωνικής πόλης Οκινάουα (αρκετά βορειότερα στην περιοχή), στέλνοντας μηνύματα και προς την Ιαπωνία, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επενδύουν στη συμμαχία με το Τόκιο για την προώθηση των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών. Στην επικοινωνία που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει τις προσδοκίες του Πεκίνου ότι οι δύο χώρες «δεν θα εμπλακούν στην “αποκαλούμενη” αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

Τονίζοντας δε με νόημα τα ‘περιθώρια συνεργασιών’ που δημιουργούν και για το ιαπωνικό κεφάλαιο οι ρυθμοί ανάπτυξης και το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, ο Γι τόνισε πως «η Κίνα ελπίζει ότι η Ιαπωνία, ως ανεξάρτητη χώρα, θα εξετάσει την ανάπτυξη της Κίνας με έναν αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο, αντί να παραπλανηθεί από ορισμένες χώρες που διαμορφώνουν βεβιασμένη άποψη για την Κίνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...