Κίνα: Υπερασπίστηκε την αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας στην Καμπότζη

Ναυτική Βάση Πολεμικού Ναυτικού Καμπότζης
Φώτο Αρχείου / Ναυτική Βάση Πολεμικού Ναυτικού Καμπότζης / Πηγή: TWITTER

Την προσπάθεια αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας συνολικά στην περιοχή υπερασπίστηκε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν. Με αυτό τον τρόπο αντέδρασε η Κίνα στις εξηγήσεις που ζήτησαν δημόσια πριν από λίγες μέρες οι ΗΠΑ από την Καμπότζη, επειδή προχωρά η ανέγερση κινεζικής βάσης στη συγκεκριμένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις επίσημες επαφές της στην Πνομ Πενχ, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και την ανοικοδόμηση υποδομών στη ναυτική βάση Ream στον Κόλπο της Ταϊλάνδης», δυτικά της Καμπότζης. Η Σέρμαν ζήτησε εξηγήσεις για την κατεδάφιση (το φθινόπωρο) δύο κτιρίων που είχαν χτιστεί με αμερικανική χρηματοδότηση στην περιοχή Ream και επέκρινε ανοιχτά σχέδια κατασκευής στρατιωτικής βάσης, η οποία – ισχυρίστηκε – «θα απειλούσε την περιφερειακή ασφάλεια».

Απαντώντας, ο Κινέζος ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της «παραδοσιακής φιλίας» Κίνας – Καμπότζης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες «έχουν αναπτύξει καρποφόρα συνεργασία σε διάφορους τομείς, που έφερε απτά οφέλη στους δύο λαούς και συνέβαλε θετικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...