Κινεζική Θάλασσα: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν

Το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS BARRY (DDG52) σε άσκηση στον Ατλαντικό Ωκεανό
Φώτο αρχείου / Το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS BARRY (DDG52) σε άσκηση στον Ατλαντικό Ωκεανό / πηγή: US NAVY

Συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί για την παγκόσμια κυριαρχία και την αποδυνάμωση του αντιπάλου, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Το κινεζικό Γενικό Επιτελείο κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ότι υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, καθώς αμερικανικό αντιτορπιλικό διέπλευσε τη θαλάσσια περιοχή αυτή εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι.

Ο Τσανγκ Τσουνχούι, εκπρόσωπος της διοίκησης του ανατολικού θεάτρου επιχειρήσεων, τόνισε πως ο κινεζικός στρατός παρακολουθούσε και επιτηρούσε το USS Barry όταν το αντιτορπιλικό έκανε αυτόν που το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αποκάλεσε «διάπλου ρουτίνας στο Στενό της Ταϊβάν» χθες Τετάρτη.

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Ο Τσανγκ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες στο Στενό της Ταϊβάν, διατρανώνοντας ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα προασπίσουν αποφασιστικά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν κινεζική επαρχία που έχει αποσκιρτήσει, προορισμένη να επιστρέψει στην «ενιαία» Κίνα. Οι ΗΠΑ, αν και δεν έχουν επισήμως διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, αποτελούν τον κύριο σύμμαχό της αλλά και προμηθευτή της σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Πηγή ΑΠΕ

ag

Δείτε ακόμα...