Κιργιστάν: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ζεενμπέκοφ

Η οροσειρά Τιέν Σαν από τη Μπισκέκ, Κιργιστάν
Φώτο Αρχείου / Η οροσειρά Τιέν Σαν από τη Μπισκέκ, Κιργιστάν / Πηγή: https://commons.wikimedia.org

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παραιτήθηκε σήμερα λέγοντας πως θέλει να αποτρέψει ενδεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, που ζητούν την αποχώρησή του από την προεδρία.

Σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ είχαν κυριαρχήσει στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν, ανέτρεψαν την κυβέρνηση και υποχρέωσαν τις αρχές να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Tο κοινοβούλιο του Κιργιστάν όρισε χτες τον εθνικιστή Σαντίρ Ζαπάροφ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έπειτα από επαναληπτική ψηφοφορία. Ο Ζαπάροφ χρειαζόταν τον Ζεενμπέκοφ για να επικυρώσει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, έτσι ώστε να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Σορονμπάι Ζεενμπέκοφ, είχε θέσει βέτο στην προηγούμενη απόφαση του κοινοβουλίου, το περασμένο Σάββατο, λέγοντας ότι κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, επιδιώκοντας να τερματιστεί το αδιέξοδο στη χώρα, η οποία φιλοξενεί βάση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Κόζακ, σε συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Ζεενμπέκοφ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο νυν Πρόεδρος του Κιργιστάν «στην εξασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Μπισκέκ.

Πηγή ΑΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...