Μπισκέκ: Υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Κιργιστάν ο Ζαπάροφ

Προεδρικό Μέγαρο, Μπισκέκ, Κιργιστάν
Φώτο Αρχείου / Προεδρικό Μέγαρο, Μπισκέκ, Κιργιστάν / Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BISHKEK.WHITE_HOUSE_-_panoramio.jpg

Το κοινοβούλιο του Κιργιστάν, στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, όρισε χτες τον εθνικιστή Σαντίρ Ζαπάροφ ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έπειτα από επαναληπτική ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της χώρας, Σορονμπάι Ζεενμπέκοφ, είχε θέσει βέτο στην προηγούμενη απόφαση του κοινοβουλίου, το περασμένο Σάββατο, λέγοντας ότι κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, επιδιώκοντας να τερματιστεί το αδιέξοδο στη χώρα, η οποία φιλοξενεί βάση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Κόζακ, σε συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Ζεενμπέκοφ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο νυν Πρόεδρος του Κιργιστάν «στην εξασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Μπισκέκ.

Ο Ζαπάροφ ηγείται τώρα μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές, μετά την ακύρωση των εκλογών της 4ης Οκτώβρη, όπου τα κόμματα – σύμμαχοι του Ζεενμπέκοφ αναδείχθηκαν νικητές με μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα ακυρώθηκαν μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων, ενώ διαδηλωτές απελευθέρωσαν από τη φυλακή και τον Ζαπάροφ.

Ο Ζαπάροφ χρειάζεται τώρα τον Ζεενμπέκοφ προκειμένου να επικυρώσει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, έτσι ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Ο τελευταίος δήλωσε πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί μόλις διοριστεί νόμιμα μια νέα κυβέρνηση.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...