ΚΚΕ: Ερώτηση για τα μέτρα προστασίας των πυροσβεστών από την COVID-19 στη Δυτική Μακεδονία

Βουλή ΚΚΕ
Πηγή : Eurokinissi

Ερώτηση προς τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Μέτρα για προστασία των πυροσβεστών από την COVID-19 στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης, Θ. Παφίλης και Λ. Στολτίδης. Με την ερώτηση αυτή το ΚΚΕ έθεσε στη βουλή το ζήτημα που είχε αναδείξει η ΕΑΚΠ λίγες μέρες νωρίτερα, σχετικά με την ελλειπή καθαριότητα και την μη χορήγηση Μέσων ατομικής προστασίας στους Πυροσβέστες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: Μέτρα για προστασία των πυροσβεστών από την COVID-19 στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με σχετική παρέμβαση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, όπως διαπιστώνονται και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας ελλείψεις σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος από τον κορονοϊό, παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

Οι υπάλληλοι και αυτής της περιφέρειας, παρά τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 3850/ 2010, αναγκάζονται για να εξασφαλίσουν ένα στοιχειώδη επίπεδο υγιεινής να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής κατά την εργασία τους ή να αρκεστούν σε ό,τι μπορεί να διατεθεί ως δωρεά από δημοτικές αρχές, ιδιωτικούς φορείς κ.λ.π. 

Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) για την πανδημία δε διατίθενται στις απαιτούμενες ποσότητες με τον κίνδυνο για διασπορά λοιμώξεων να αυξάνεται. Στις περισσότερες Π.Υ. η καθαριότητα δε γίνεται κάθε μέρα, αλλά το πολύ μέχρι 3 φορές την εβδομάδα, ενώ οι διαδικασίες απολύμανσης καλύφθηκαν από τους Δήμους και όχι από τον εργοδότη όπως ορίζει ο νόμος. Αναφέρουμε ξεχωριστά τα Π.Κ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΣΕΡΒΙΩΝ και ΔΕΣΚΑΤΗΣ όπου εκεί δεν παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας εδώ και 1 με 2 χρόνια.

Από το σύνολο των υπηρεσιών και κλιμακίων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μόνο στην Π.Υ. Φλώρινας που διαθέτει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες καθημερινά. Συμπερασματικά, το 90% των Π.Υ. και Π.Κ. της Περιφέρειας έχουν επισφαλή εργασιακά περιβάλλοντα, λόγω ελλιπούς ή μηδενικής παροχής καθαριότητας, που σε συνθήκες πανδημίας μπορεί να επηρεάσει τις οικογένειες των υπαλλήλων και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.

Υπενθυμίζουμε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και αποκαλυπτικό της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σας το γεγονός να μην έχει θωρακιστεί ο επιχειρησιακός βραχίονας της Γ.Γ.Π.Π. και σε αυτή την περιοχή έτσι όπως επιβάλουν οι συνθήκες πανδημίας και όχι μόνο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την παροχή όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας ξεχωριστά σε κάθε υπάλληλο; 
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε προσλήψεις για όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα πυροσβεστικά κλιμάκια μόνιμου προσωπικού καθαριότητας; 
  • Θα μεριμνήσει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για να γίνονται οι απαραίτητες απολυμάνσεις; 

Δείτε ακόμα...