ΚΚΕ: Για τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε προσφυγική δομή στο Κρανίδι

ΚΚΕ

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σχετικά με τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σε προσφυγική δομή στο Κρανίδι.

Πιο συγκεκριμένα:

Το ΚΚΕ και η Τομεακή Επιτροπή της Αργολίδας καταγγέλλουν την αμέλεια που έδειξε από την αρχή η κυβέρνηση, για τα μέτρα προστασίας των 500 προσφύγων και μεταναστών, των εργαζόμενων του ξενοδοχείου στο οποίο φιλοξενούνται οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες και γενικά όλου του λαού της περιοχής. Μάλιστα, παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου, η κυβέρνηση απλά περιορίστηκε στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού και εν τέλει ο έλεγχος ξεκίνησε με καθυστέρηση πέντε ημερών και μετά από τυχαία διάγνωση δύο ακόμα κρουσμάτων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει τα εξής μέτρα:

 • Εντατικοποιημένος έλεγχος και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας. Οι ήπια νοσούντες να απομονωθούν σε ειδικό χώρο.
 • Συχνή απολύμανση του χώρου και δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής προστασίας.
 • Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το κατάλληλο προσωπικό και να εξασφαλίζεται η ασφαλή μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας.
 • Να εξασφαλιστούν σε όλους όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή τρόφιμα, φάρμακα και οποιαδήποτε εφόδια είναι αναγκαία για την διαβίωση των προσφύγων.
 • Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.
 • Να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 150 ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 
ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

Τα 150 -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, στην Αργολίδα, αποδεικνύουν την πρωτοφανή ολιγωρία της κυβέρνησης σε βάρος των 500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και συνολικά του λαού της περιοχής.

Γιατί παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου την Μ. Πέμπτη, η κυβέρνηση αντί από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους στους φιλοξενούμενους, επέλεξε να περιορίσει την παρέμβασή της μόνο στα αστυνομικά μέτρα περιορισμού. Ο μαζικός έλεγχος τελικά ξεκίνησε με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ημερών και ύστερα από την τυχαία διάγνωση ακόμα δύο κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ, των εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, φορέων στην περιοχή, υγειονομικών, των ίδιων των φιλοξενούμενων στη δομή, επέμενε στη γραμμή της ατομικής ευθύνης, της ωραιοποίησης της κατάστασης και του εφησυχασμού. Οι ευθύνες της δεν κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκαν ανεπαρκή και επικίνδυνα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να υπάρχει ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Για όσους ήπια νοσούντες επιλεγεί να παραμείνουν στη δομή, χρειάζεται να προβλεφθεί ειδικός χώρος, καθώς η απομόνωσή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στα μικρά οικήματα που διαμένουν.
 • Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.
 • Να εξοπλιστεί και να ενισχυθεί το ιατρείο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλίζεται η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες δομές Υγείας εφόσον χρειάζεται.
 • Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστούν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.
 • Να επιδειχθεί ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.
 • Οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά της λειτουργίας της δομής και είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, να εξασφαλιστούν σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

Τέτοια μέτρα εννοείται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις προσφυγικές δομές και πρέπει να παρθούν τώρα.

Δείτε ακόμα...