ΚΚΕ: Προβλήματα σε στρατόπεδα της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ)

Βουλή ΚΚΕ
Πηγή : Eurokinissi

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προχώρησαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα σε στρατόπεδα της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ):

“Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλήματα αναφέρονται σε στρατόπεδα και φυλάκια της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής στη Σάμο και την Ικαρία.

Πιο συγκεκριμένα αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανυπαρξία προληπτικών τεστ, ειδικότερα μάλιστα σε όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα μέσα σε μονάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το στρατόπεδο υποδοχής οπλιτών, όπου κατά την παρουσίαση κάθε σειράς, υπάρχουν έντονα φαινόμενα συνωστισμού. Τα υλικά για την απολύμανση χώρων του στρατοπέδου, όπως θάλαμοι, εστιατόρια και τουαλέτες είναι ασήμαντα ως ανύπαρκτα. Ακόμη οι κουβέρτες στους θαλάμους των οπλιτών είναι βρώμικες και παρά τις διαμαρτυρίες των φαντάρων κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το πλύσιμό τους.

Επισημαίνουν ακόμη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε κτήρια στρατοπέδων από το μεγάλο σεισμό που εκδηλώθηκε στις 30 Οκτώβρη 2020, στην περιοχή της Σάμου. Όπως αναφέρουν, αρκετά κτήρια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, ωστόσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, ελλείψει άλλων και πολλά από αυτά έχουν επιδιορθωθεί με γρήγορες διαδικασίες, κάτι που επισημαίνουν και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για καψώνια που γίνονται σε στρατόπεδα, ειδικότερα στις Ειδικές Δυνάμεις με το πρόσχημα, “ήταν επιλογή σας να έρθετε στις Ειδικές Δυνάμεις και σε όποιον δεν αρέσει να φύγει”.

Τέλος διαμαρτύρονται οι στρατευμένοι ότι δε χορηγούνται οι φοιτητικές άδειες που δικαιούνται. Τη στιγμή μάλιστα που οι εξετάσεις διενεργούνται διαδικτυακά και απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, χώρος και χρόνος για την προετοιμασία των φοιτητών που είναι στρατευμένοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

1.Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνησης για:

  • Την πραγματοποίηση τεστ κορονοϊού στους στρατευμένους και τα μόνιμα στελέχη, καθώς και τον άμεσο εμβολιασμό τους;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ύπαρξη των αναγκαίων μέσων και υλικών απολύμανσης, καθώς και μέτρων καθαριότητας των μονάδων της 79ης ΑΔΤΕ;
  • Μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στους θαλάμους και στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού;
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με τα καψώνια στην 79η ΑΔΤΕ;
  • Να δοθούν φοιτητικές άδειες σε όσους δικαιούνται, να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους από και προς τη μονάδα τους καθώς και την πραγματοποίηση τεστ πριν την ένταξή τους στις δραστηριότητες της μονάδας;

2.Υπάρχουν κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται; Πόσα κτήρια χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα και ποια από αυτά έχουν πάρει πιστοποιητικό καταλληλότητας;”

Δείτε ακόμα...