Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια: Την Παρασκευή κανείς για δουλειά στο διυλιστήριο της «Motor Oil»

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη Motor Oil, αύριο Παρασκευή 16/10, να μην μπει κανείς για δουλειά μέχρι να διασφαλιστεί ότι οι εργάτες που πάνε για δουλειά μέσα στο shut down θα επιστρέφουν όλοι σώοι κι αβλαβείς στο σπίτι τους, καθώς και να διερευνηθούν τα αίτια των ατυχημάτων κι οι ευθύνες της εργοδοσίας, ώστε επιτέλους να μην ξαναθρηνήσουμε συνάδελφο», τονίζει το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη νέα έκρηξη με 4 τραυματίες εργάτες στα διυλιστήρια της «Motor Oil» το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες μέρες μετά το θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στο ίδιο διυλιστήριο.

Η ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου έχει ως εξής:

«Ανήμερα της κηδείας του δεύτερου νεκρού συναδέλφου από το εργοδοτικό έγκλημα της Παρασκευής, στο διυλιστήριο της Motor Oil ακούστηκε ένας δυνατός κρότος που για άλλη μια φορά πάγωσε το αίμα όλων. Ακολούθησε ο συναγερμός της εκκένωσης. Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιούν παρέμβαση συνδικαλιστές από το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες, το συμβάν της έκρηξης έγινε σε εναλλάκτη της Μ-7500 (μονάδα υδρογονοδιάσπασης) και έχουν οδηγηθεί τέσσερις συνάδελφοι στο νοσοκομείο, με τον έναν να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση η υγεία του. Ευχόμαστε να εξελιχθούν όλα θετικά και να επιστρέψουν δυνατοί στις οικογένειές τους και στους αγαπημένους τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η χθεσινή απεργία (σσ. την Τετάρτη) ήταν πρωτοφανής στα χρονικά απεργία στο κάτεργο της Motor Oil. Η εργοδοσία έφαγε τα μούτρα της. Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες πραγματοποιήθηκε απεργία στο διυλιστήριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων. Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που έκαναν το βήμα να ορθώσουν το ανάστημά τους και να στείλουν το μήνυμα ότι “δεν πάει άλλο”! Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί που μπορεί να μην έκαναν τώρα το βήμα, αλλά προβληματίζονται ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Η απεργία έδειξε τον μοναδικό δρόμο για να προασπίσουμε κυριολεκτικά τις ζωές μας: τον οργανωμένο, συλλογικό αγώνα. Φαίνεται επίσης ότι καθένας μόνος του δεν μπορεί να βάλει φρένο στην άθλια κατάσταση μέσα στο χώρο δουλειάς, χρειάζεται να ενισχύσουμε την οργάνωση στο σωματείο. Να ισχυροποιηθεί η παρέμβαση μέσα στον χώρο δουλειάς με τις δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις μπροστά. Κόντρα στα σχέδια και τα τσιράκια της εργοδοσίας, σπάζοντας στην πράξη το άβατο. Κανείς να μη σκύψει το κεφάλι. Καλούμε κάθε συνάδελφο να απευθύνεται στο σωματείο για κάθε πρόβλημα. Είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο φόβος και η τρομοκρατία που ασκεί ο εργοδότης.

Αλήθεια, μετά από ένα τέτοιο εργοδοτικό έγκλημα όπως της Παρασκευής, με δύο νεκρούς, ποια είναι τα μέτρα που πήρε ο κρατικός μηχανισμός, το σώμα επιθεώρησης εργασίας, η πυροσβεστική, η αστυνομία, για να μην θρηνήσουμε νέους νεκρούς συναδέρφους; Ο Όμιλος της ΜΟΗ με την ανακοίνωση αναβολής των εργασιών του ShutDown, ομολογεί το διαρκές έγκλημα που βιώνουν οι εργαζόμενοι με τις πλάτες του κράτους και της κυβέρνησης.

Η επανάληψη του νέου εργοδοτικού εγκλήματος σήμερα επιβεβαιώνει ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά της εργοδοσίας της Motor Oil. Που αντιμετωπίζει τους εργάτες ως αναλώσιμους για να αυξάνει τα κέρδη της. Να πάρει μέτρα υγείας και ασφάλειας τώρα!

Η επιχείρηση συγκάλυψης του τι γίνεται στη Motor Oil δεν θα περάσει. Των εργατών η πάλη είναι αυτή που θα σπάσει στην πράξη τη σιγή νεκροταφείου που επιχειρούν να επιβάλλουν.

Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε παίζοντας “ρώσικη ρουλέτα” που κάθε μέρα δεν ξέρουμε ποιος θα είναι το επόμενο θύμα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη Motor Oil, αύριο Παρασκευή 16/10, να μην μπει κανείς για δουλειά. Μέχρι να διασφαλιστεί ότι οι εργάτες που πάνε για δουλειά μέσα στο shut down θα επιστρέφουν όλοι σώοι κι αβλαβείς στο σπίτι τους, καθώς και να διερευνηθούν τα αίτια των ατυχημάτων κι οι ευθύνες της εργοδοσίας. Ώστε επιτέλους να μην ξαναθρηνήσουμε συνάδελφο.

Στο δίλημμα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, διαλέγουμε τις ζωές μας και θα τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλους».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...