Κλιμακώνεται η κατάσταση μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν μετά τη σύλληψη των 6 Αρμενίων

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department

Κλιμακώνεται η κατάσταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τις συγκρούσεις του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας, έξι Αρμένιοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τα αζέρικα στρατεύματα. Οι έξι στρατιώτες συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν σε αρμενικό έδαφος και πραγματοποιούσαν «μηχανολογικές εργασίες», ενώ το Μπακού τους κατηγορεί ότι ανήκουν σε «ομάδα δολιοφθορέων» που εισήλθε στο Αζερμπαϊτζάν για να τοποθετήσει νάρκες.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ζητά την απελευθέρωση των Αρμένιων στρατιωτών που κρατούνται από το Αζερμπαϊτζάν

Την “έντονη ανησυχία” τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, ζητώντας την απελευθέρωση των Αρμένιων στρατιωτών που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις του Μπακού.

«Καλούμε τις δύο πλευρές να επιλύσουν κατεπειγόντως και ειρηνικά την κατάσταση. Συνεχίζουμε επίσης να καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους πολέμου και τους άλλους κρατουμένους και υπενθυμίζουμε στο Αζερμπαϊτζάν ότι έχει υποχρέωση να μεταχειρίζεται ανθρωπιστικά όλους τους κρατούμενους, με βάση το ισχύον, διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον πρόσθεσε ότι θεωρεί «προκλητική και ανώφελη» κάθε κίνηση στην μεθοριακή ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...