Κοινή η πάλη των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις και στο ΝΑΤΟ

κκε tkp

Συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» και στον δημοσιογράφο Cengiz Karagöz παραχώρησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

  • Οι ελληνικές εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Τα Νέα» υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κλείσει τη φερόμενη ως αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν βάση στην Αλεξανδρούπολη, πρόκειται για μια ελληνική εγκατάσταση στην οποία οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στο πλαίσιο της Συνθήκης Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας». Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με αυτές τις συζητήσεις;

Απάντηση: Το ΚΚΕ έχει εκτιμήσει πως η ελληνοαμερικανική, υποτίθεται «αμυντική» συμφωνία, που προετοίμασε η κυβέρνηση του «αριστερού», σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, είναι στην πραγματικότητα μια κατάπτυστη επιθετική συμφωνία. Κι αυτό γιατί στην πράξη εμπλέκει την Ελλάδα στα πολεμικά, εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που κλιμακώνεται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία.

Με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, που είναι 5ετής και στη συνέχεια παρατείνεται επ’ αόριστον, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Στη βάση αυτής της συμφωνίας προωθείται η αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, η δημιουργία νέων, η παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, με τη λίστα να περιλαμβάνει τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, αλλά και πολλές άλλες εγκαταστάσεις στην επικράτεια.

Ειδικά η Αλεξανδρούπολη αξιοποιείται τα τελευταία χρόνια ως «κόμβος» μεταφοράς νατοϊκών όπλων προς το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ έχουν πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη και σε πολλές ακόμη στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις ξένες βάσεις, προχωρώντας και σε αποκλεισμούς σιδηροδρομικών γραμμών και οδικών αξόνων, εμποδίζοντας την πράξη τέτοιες αποστολές.

  • Αμερικανικές πηγές έχουν δηλώσει ότι η εν λόγω περιοχή δεν είναι αμερικανική βάση. Ωστόσο, δεν διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι ετοιμάζεται από τις ΗΠΑ έκθεση σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση της Αλεξανδρούπολης υπό το πρίσμα του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας. Ποια θα είναι η σημασία της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ διακόψουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία;

Απάντηση: Η βάση στην Αλεξανδρούπολη, όπως σημειώσαμε, αξιοποιήθηκε ήδη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως «κόμβος» μεταφοράς οπλισμού, ωστόσο μπορεί να έχει πολλαπλή σημασία για τις ΗΠΑ για τον έλεγχο μιας ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνει τα ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα. Κι αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή, που η αστική τάξη της Τουρκίας αμφισβητεί και παραβιάζει κατά καιρούς τα σύνορα, έχει υπέρμετρες φιλοδοξίες σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Καύκασο, Κεντρική Ασία μέχρι και την Αφρική και εμφανίζεται να «παζαρεύει» για τα δικά της συμφέροντα (κι όχι για τα συμφέροντα του λαού της Τουρκίας) τόσο με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όσο και με τη Ρωσία.

  • Έχοντας ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια στρατιωτική εγκατάσταση/βάση που κλιμακώνει επίσης την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και Δύσης και Ρωσίας;

Απάντηση: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, στο ουκρανικό μέτωπο που έχουν ξεκινήσει, ακόμη κι αν οδηγήσουν σε μια εφήμερη «ειρήνη», αυτή θα είναι προσωρινή. Κι αυτό γιατί θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι αιτίες, που οδήγησαν στον πόλεμο. Θα συνεχιστεί η διαπάλη ανάμεσα στις αστικές τάξεις, τα μονοπώλια για το πως θα μοιραστεί ο φυσικός πλούτος, οι αγωγοί, τα γεωπολιτικά στηρίγματα, τα μερίδια των αγορών κοκ.. Σε τέτοιες συνθήκες σφοδρού ανταγωνισμού, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο να διατηρήσουν την «πρωτοκαθεδρία» τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι στρατιωτικές βάσεις τους παραμένουν ένα σοβαρό «εργαλείο» παρέμβασης στις διεθνείς εξελίξεις, άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι ΗΠΑ διαθέτουν 800 βάσεις σε όλον πλανήτη, έξω από τα σύνορά τους.

  • Ποια είναι η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) για την Αλεξανδρούπολη;

Απάντηση: Το ΚΚΕ καταψήφισε στη βουλή τη συγκεκριμένη συμφωνία και με συνέπεια αγωνίζεται όλα τα χρόνια ενάντια στην ύπαρξη ξένων βάσεων όχι μόνον στην Αλεξανδρούπολη, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας. Αυτή μας η πάλη συντονίζεται με την πάλη του ΚΚ Τουρκίας και του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα σας, που παλεύει ενάντια στις αμερικανικές βάσεις, που βρίσκονται στην Τουρκία, όπως είναι η βάση του Ιντσιρλίκ.

Οι κομμουνιστές αγωνιζόμαστε από κοινού για έναν κόσμο χωρίς τη βαρβαρότητα της ταξικής εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της προσφυγιάς και εξαθλίωσης, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, για την αποδέσμευση των χωρών μας από ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες. Η λύση για τους λαούς μας βρίσκεται στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και στην οικοδόμηση της νέας- σοσιαλιστικής κοινωνίας.

  • Έχετε κάτι να προσθέσετε;

Απάντηση: Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σημειώσουμε πως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να παλέψουν ενάντια στον εθνικισμό, στον μεγαλοϊδεατισμό, να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά, χωρίς παραβιάσεις των συνόρων στο Αιγαίο και αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή. Οι δύο λαοί πρέπει να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων των δύο χωρών, στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών, που οδηγούν στον κίνδυνο της πολεμικής εμπλοκής, να διεκδικήσουν το δικό τους ειρηνικό μέλλον, βγάζοντας από τη μέση τα συμφέροντα των λίγων, επιβάλλοντας με την πάλη τους την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Δείτε ακόμα...