Κονγκό: Ο ιταλός πρεσβευτής στην Κινσάσα σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ

Κυανόκρανοι στη ΛΔ Κονγκό / Φωτό αρχείου

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του πρεσβευτή του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, του Λούκα Ατανάσιο και ενός στρατιωτικού, οι οποίοι ταξίδευαν με αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Κινσάσα, ο διπλωμάτης σκοτώθηκε με σφαίρες και ο στρατιωτικός που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος της στρατονομίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως κατά την επίθεση σκοτώθηκε και ένας τρίτος άνθρωπος, ένας οδηγός της αυτοκινητοπομπής. Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται πως ταξίδευαν «με μια αυτοκινητοπομπή της Monusco», της αποστολής των κυανοκράνων που σταθμεύει εδώ και 20 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της περιφερειακής πρωτεύσουσας Γκόμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρώμη.

Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 43 ετών, ήταν πρεσβευτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Οκτώβριο 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...