«Κόντρες» Ιταλίας – Γαλλίας για την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ "SOS Méditerranée"
Φώτο Αρχείου / Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ “SOS Méditerranée” / Πηγή: SOS Méditerranée

Αποκαλυπτική για την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όλων των «αποχρώσεων» είναι η διπλωματική «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για την υποδοχή των 231 μεταναστών και προσφύγων που διασώθηκαν στα νερά της Μεσογείου από το σκάφος «Ocean Viking» της ΜΚΟ «SOS Mediterranee», και οι ιταλικές αρχές αρνούνται να ελλιμενιστεί σε ιταλικό λιμάνι.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα δέχεται μετανάστες και αιτούντες άσυλο που διασώζονται στα ανοιχτά της Ιταλίας, παρά μόνο γυναίκες, παιδιά και ασθενείς.

«Υπάρχουν εξαιρετικά ξεκάθαροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που έχουν γίνει δεκτοί από τους Ιταλούς, που είναι, στην ουσία, ο πρώτος ωφελούμενος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ρώμης «απαράδεκτη».

Ως …«αντίποινα» – με τελικά θύματα σε κάθε περίπτωση τους μετανάστες – η γαλλική κυβέρνηση ανήγγειλε την αναστολή της υποδοχής 3.500 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Το σκάφος αναμένεται να ελλιμενιστεί την Παρασκευή στο λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, με μόλις το 1/3 των επιβατών του να πρόκειται να «μετεγκατασταθούν στη Γαλλία». «Υποδεχόμαστε κατ’ εξαίρεσιν το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής 15 ημερών στη θάλασσα», ξεκαθάρισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, διευκρινίζοντας όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο «θα επιστραφούν αμέσως».

Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης προβλέπει πως 10 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, να δέχονται εθελοντικά 8.000 μετανάστες που φθάνουν κυρίως στην Ιταλία και κάλεσε «όλους τους συμμετέχοντες (στον μηχανισμό), κυρίως τη Γερμανία» να πράξουν το ίδιο με τη Γαλλία ως παραδειγματισμό για την …αντιμεταναστευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης!

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που συνολικά το 2022 έχουν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία σε άλλα κράτη της ΕΕ μόλις 164 μετανάστες, εκ των οποίων οι 117 χάρη στον μηχανισμό που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούνη…

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα για την «ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα» με την Ιταλία και θα «εξάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις διμερείς σχέσεις».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την αντίδραση της Γαλλίας.

«Θέσαμε ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο αφορά την αυξανόμενη μετανάστευση. Στην Ιταλία έφτασαν 90.000, υπάρχει μια αναλυτική έκθεση της Frontex η οποία αναφέρεται σε συμφωνίες ΜΚΟ με πλοία που σαλπάρουν από την Αφρική», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

«Την Δευτέρα πρόκειται να θέσουμε το θέμα στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση. Μια λύση η οποία να εφαρμοστεί στην Αφρική, αποτρέποντας την αναχώρηση των πλεούμενων, κατάσχοντάς τα και καταστρέφοντας τις μηχανές τους», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...