Κορονοϊός: Χωρίς μέτρα ουσιαστικής προστασίας θα ανοίξουν τα σχολεία

Πηγή: Eurokinissi

Στη χρήση μάσκας επικεντρώνονται τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που ανακοίνωσε χτες η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για τις εκπαιδευτικές δομές, ενώ δεν έδωσε σαφή ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, επιτείνοντας την αγωνία χιλιάδων οικογενειών. Είπε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την 1η Σεπτέμβρη, σημειώνοντας ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία την 1η Σεπτέμβρη, και τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν τα μαθήματα. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1η Σεπτέμβρη», δήλωσε.

Η υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις για μείωση των μαθητών ανά τάξη, με το επιχείρημα ότι αυτό θα συνεπάγονταν, είτε διπλοβάρδια, είτε ότι δε θα επαρκούσε το εκπαιδευτικό προσωπικό, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει εκπαιδευτικούς, προτάσσοντας το κόστος, καθώς -όπως είπε- θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ ημερησίως, όπως επίσης αρνείται και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους χώρους για ασφαλή λειτουργία των σχολείων με την τήρηση αποστάσεων στις τάξεις.

Η  χρήση μάσκας, θα είναι υποχρεωτική για όλους στους εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού) και στους εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση στα διαλείμματα ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.Τα διαλείμματα θα γίνονται διαφορετικές ώρες ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων και τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες. Ωστόσο, από τη στιγμή που τάξεις των 25 μαθητών θα συνεχίσουν να στοιβάζονται σε αίθουσες-κλουβιά δεν λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα του συγχρωτισμού. Σε περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω τηλεκπαίδευσης.

κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Άλλα 170 κρούσματα χτες – 51 στην Αττική

Άλλα 170 κρούσματα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ χτες Δευτέρα, μετά το αρνητικό ρεκόρ των 284 κρουσμάτων της Κυριακής, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 31 ασθενείς – όσοι και χτες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8.819 και οι θάνατοι είναι 242.

Από τα 170 νέα κρούσματα τα 36 θεωρούνται «εισαγόμενα» (27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου και 9 φορείς προσήλθαν προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο).

Από τα 134 «εγχώρια» κρούσματα, 51 εντοπίστηκαν στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη, 15 στην Κοζάνη και 5 στις Κυκλάδες.

Από 4 κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο και στην Πέλλα.

Από 3 σε Λέσβο, Πιερία και Χανιά.

Από 2 σε Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Μεσσηνία και Τρίκαλα.

Από 1 κρούσμα σε Δωδεκάνησα, Έβρο, Κέρκυρα, Ηλεία, Ημαθία, Ιωάννινα, Λασίθι, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Σέρρες, Φλώρινα και Χίος.

Επίσης, 5 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Πηγή: Eurokinissi

Υπερδιπλασιάστηκε ο μ.ο. ημερήσιων κρουσμάτων τον Αύγουστο

Την επιδείνωση στο μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφει και η 11η έκθεση του Παρατηρητηρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά το διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου, το «μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου». Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, στα 219 κρούσματα ανά ημέρα, από 91 στην προηγούμενη έκθεση. Σύμφωνα με τα δειγματοληπτικά διαγνωστικά τεστ, το 10%-15% των κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι εισαγόμενα.

Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. αν και έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην 107η θέση στον δείκτη θανάτων (23 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 101,5 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους.

Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 42 από 103 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 119 από 108 ημέρες, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τιμή πάνω από τη μονάδα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ή ήπια συμπτωματικοί ασθενείς.

Πηγή: Eurokinissi

Περιοριστικά μέτρα σε Χανιά

Περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοίνωσε χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Από σήμερα στις 6 π.μ. μέχρι την ίδια ώρα της Τρίτης 1η Σεπτέμβρη αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση (πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ) και απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση άνω των 9 ατόμων τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα και ως 6 αν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Αυξημένη επιτήρηση και σε Λέσβο

Η Λέσβος έχει τεθεί σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης από χτες έως τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Σεπτέμβρη. Απαγορεύεται η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Ισχύει ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Στον Πόρο, αποφασίστηκε η άρση των μέτρων ειδικού χαρακτήρα που ίσχυαν από 7 Αυγούστου, ωστόσο το νησί παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Κορονοιός

«Πόλεμος» για το εμβόλιο

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις γύρω από ένα πιθανό εμβόλιο κατά της covid-19, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων για τη διασφάλισή του και την εξασφάλιση αγορών.

«Καθώς οι κυβερνήσεις επενδύουν τρισεκατομμύρια σε οικονομικά κίνητρα (λόγω της πανδημίας), το πρόγραμμα COVAX προσφέρει τεράστια απόδοση επένδυσης», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δίνοντας το «στίγμα» της παγκόσμιας «κούρσας» για το εμβόλιο προσθέτοντας: «Μέχρι τώρα έχουν επενδυθεί 12 τρισ. δολάρια για να διατηρηθούν σε κίνηση οι οικονομίες. Η επένδυση στο COVAX είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Περίπου 172 χώρες εμπλέκονται ήδη στο πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 9 υποψήφια εμβόλια και έχει στόχο «την παροχή τουλάχιστον 2 δισ. δόσεων ασφαλών, αποτελεσματικών εμβολίων έως το τέλος του 2021».

Η αμερικανική «Moderna» ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την ΕΕ για την παροχή 80 εκατ. δόσεων του υποψηφίου εμβολίου της, που βρίσκεται σε τελικές δοκιμές. Είναι η 5 εταιρεία με την οποία η ΕΕ έχει ολοκληρώσει συνομιλίες (Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac) ή έχει υπογράψει προκαταβολική συμφωνία αγοράς (AstraZeneca).

Στην Ιταλία ξεκίνησαν χθες δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου σε 90 εθελοντές στο ινστιτούτο «Lazzaro Spallanzani» στη Ρώμη. Το υποψήφιο εμβόλιο με την ονομασία GRAd-COV2 αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρία «ReiThera».

Μέχρι χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 23,6 εκατ. και οι θάνατοι 813.000. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με πάνω από 5,8 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 180.000 νεκρούς, στη δεύτερη η Βραζιλία με περίπου 3,6 εκατ. κρούσματα και πάνω από 114.000 νεκρούς και ακολουθεί η Ινδία με 3,1 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 58.000 νεκρούς (δείτε εδώ).

Δείτε ακόμα...