Κορονοϊός: Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έφτασαν τα 4.014.265, από τα οποία τα 276.236 πρόκειται για θανάτους και το 1.385.559 για αναρρώσεις.

ΗΠΑ

Τα συνολικά κρούσματα έχουν ανέλθει στο 1.322.154 και οι θάνατοι στις 78.616. Το ποσοστό των μολύνσεων στους Αφροαμερικανούς και τους Ισπανόφωνους είναι μεγαλύτερο, όπως και το ποσοστό ανεργίας σε αυτούς τους πληθυσμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, υπέστησαν δυσανάλογα μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας τον Απρίλιο – στο 16,7% και στο 18,9%, αντίστοιχα- σε σχέση με το ποσοστό των υπόλοιπων Αμερικανών πολιτών. Αυτό δείχνει και την σύνδεση ανάμεσα στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων με το πόσο επιρρεπείς είναι στον ιό, καθώς είναι πιο εκτεθειμένοι. Παράλληλα η οικονομική ύφεση έχει αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα των προσπαθειών των κυβερνητών να επανεκκινήσουν τις οικονομίες των πολιτειών τους, παρόλο που τα ποσοστά μόλυνσης και οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται σε τμήματα της χώρας.

Ισπανία

Τα συνολικά κρούσματα έχουν ανέλθει στις 260.117 και οι θάνατοι στις 26.299. Ενώ η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη δεν θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της άρσης του lockdown που προβλέπει το άνοιγμα μπαρ, εστιατορίων και χώρων λατρείας σε ορισμένες περιοχές από τη Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι, οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την χαλάρωση των μέτρων ενώ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των περιπτώσεων μολύνσεων στην Ισπανία.

Ιταλία

Τα συνολικά κρούσματα έχουν ανέλθει στις 217.185 και οι θάνατοι στις 30.201. O Silvio Brusaferro, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανώτατης Υγείας (ISS), σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή δήλωσε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής R0 για το COVID-19 είναι επί του παρόντος κάτω από ένα στην Ιταλία, μεταξύ 0,5 και 0,7. Συνέχισε αναφέροντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Λομβαρδίας. Ωστόσο τόνισε ότι η δεύτερη φάση της έκτακτης ανάγκης είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και απαιτείται τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς για την πρόληψη της μετάδοσης.

Μεγάλη Βρετανία

Τα συνολικά κρούσματα έχουν ανέλθει στις 211.364 και οι θάνατοι στις 31.241. Σύμφωνα με δηλώσεις αεροπορικών εταιρειών η κυβέρνηση θα επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών για όσους φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από οποιαδήποτε χώρα εκτός από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για επιστροφές στο σπίτι.

Ρωσία

Η χώρα ξεπέρασε τα κρούσματα της Γαλλίας με αυτά να φτάνουν τις 187.859 ενώ οι επίσημοι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι μόλις 1.723. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα ανέβαλε το αποκορύφωμα των εορτασμών της Ημέρας Νίκης. Σχεδιαζόταν μια τεράστια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία που θα επιδείκνυε το πιο εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό της Μόσχας.

Γαλλία

Τα συνολικά κρούσματα έχουν ανέλθει στις 176.079 και οι θάνατοι στις 26.230. Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση την Παρασκευή, τρεις ημέρες πριν την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις 11 Μάη.

Βέλγιο

Τα συνολικά κρούσματα έχουν ανέλθει στις 52.011 και οι θάνατοι στις 8.521. Το Βέλγιο είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά κατοίκους, με 735 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμό. Το αντίστοιχο νούμερο στις ΗΠΑ είναι 238 ενώ στην Ισπανία είναι 562.

[Πηγές: reuters.com/ , ansa.it]

Δείτε ακόμα...