Κορονοϊός: Η θεωρία ότι διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν κερδίζει έδαφος (?)

ΠΟΥ - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Ενόσω ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζει την επόμενη φάση της έρευνάς του για το πώς ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορονοϊού, ο Οργανισμός επικαιροποιεί τις οδηγίες του για τα επίπεδα βιοασφάλειας των 13 εργαστηρίων ανά τον κόσμο που πραγματοποιούν πειράματα «κέρδους – λειτουργίας». Εν τω μεταξύ, η θεωρία σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, που διαχειρίζεται και μελετά τους κορωνοϊούς και βρίσκεται στην πόλη – επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο 2019, κερδίζει έδαφος.

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες διατυπώνουν τη θέση ότι ο ΠΟΥ δεν είναι αρμόδιος και δεν πρέπει να είναι αυτός που θα ερευνήσει το θέμα προέλευσης του ιού.

Το προσχέδιο της εν εξελίξει έρευνας του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού προκρίνει τη μεταφορά του ιού στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου. Την ίδια περίοδο δημοσίευσης του προσχεδίου, τον περασμένο Απρίλιο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

Άλλωστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δώσει «τελεσίγραφο» 90 ημερών στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του νέου κορονοϊού, που εκπνέει τέλη Αυγούστου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press, η επόμενη φάση των ερευνών ενδεχομένως να εστιάσει είτε στα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19 ή να εντοπίσει τα υπεύθυνα ζώα – πιθανώς νυχτερίδες, ως «ενδιάμεσος ξενιστής».

Τα πειράματα «κέρδους – λειτουργίας»

Περισσότερο φως στα αμφιλεγόμενα πειράματα κέρδους – λειτουργίας, γνωστά στην επιστημονική κοινότητα ως «Gain of Function» με τα οποία παγκοσμίως διαφοροποιούνται ή μετατρέπονται γενετικά μέσω πειραμάτων σε τουλάχιστον 13 εργαστήρια ανά τον κόσμο επιπέδου BLS 4, επικίνδυνα παθογόνα και μολυσματικοί ιοί, όπως φέρεται να γίνονταν και στο εργαστήριο της κινεζικής Γουχάν, με στόχο την εύρεση νέων θεραπειών ή εμβολίων ενάντια σε αναδυόμενους επικίνδυνους ιούς, ρίχνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαντώντας στην ΕΡΤ, σχετικά με την διεξαγωγή αυτών των πειραμάτων.

Ο ΠΟΥ τονίζει με έμφαση πως «λόγω των προφανών σοβαρών κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν τα πειράματα αυτά, συνιστάται ιδιαίτερα, να μην πραγματοποιούνται, εκτός και εάν υπάρχουν σαφώς επιτακτικοί λόγοι, καθώς και αυστηρή εποπτεία ασφάλειας».

Η δήλωση αυτή του οργανισμού επιβεβαιώνει κατ’ ουσίαν τη συνεχιζόμενη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων με επικίνδυνα παθογόνα από επιστήμονες σε πολλές χώρες, σε επίπεδα ασφάλειας που ποικίλουν μεταξύ τους.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι ήδη από το 2010, είχε δημοσιεύσει σχετική οδηγία με τίτλο «Υπεύθυνη Έρευνα για τις Επιστήμες της Ζωής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας» ως έγγραφο καθοδήγησης στο οποίο εξετάζονταν οι τύποι έρευνας στον τομέα των βιοεπιστημών που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία, αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα.

Το έγγραφο περιγράφει μια σειρά συμπληρωματικών επιλογών πολιτικής καθοδήγησης για τη διαχείριση τέτοιων πιθανών κινδύνων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προορίζονται να είναι αμοιβαία αποκλειστικοί όπως οι μηχανισμοί εποπτείας της έρευνας, τις πολιτικές για την χρηματοδότηση των οργανισμών και ερευνητών, τους νόμους και κανονισμούς, τους κώδικες δεοντολογίας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την ευαισθητοποίηση και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε επιστημονικές κοινότητες, και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό.

Προτείνει επίσης ένα πλαίσιο διαχείρισης βιολογικών κινδύνων και ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης για όσους πραγματοποιούν έρευνα για τις βιοεπιστήμες, που θα μπορούσαν δυνητικά να την καταχραστούν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνολογιών συνθετικής βιολογίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το 2014 η αμερικανική χρηματοδότηση για τις έρευνες κέρδους-λειτουργίας ορισμένων ιών σταμάτησε από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Νέοι κανόνες τέθηκαν σε εφαρμογή το 2017, αλλά παρόμοια πειράματα, συχνά με αμερικανική χρηματοδότηση, συνεχίστηκαν και μετά την απαγόρευσή τους σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του εργαστηρίου που τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την προέλευση του κορωνοϊού: το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, σημειώνουν οι FT.

Πηγη ΑΠΕ,cnn.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...