Κορονοϊός: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης – Θα ανακοινωθούν νέα μέτρα τις επόμενες μέρες

Αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν από διακοπές
Φώτο Αρχείου / Αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν από διακοπές / Πηγή: Eurokinissi

Νέα μέτρα για όσους επιστρέφουν στην εργασία από τις διακοπές πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπουργών υπό τον πρωθυπουργό κι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα, απελευθερώνοντας μεταφορές και υπηρεσίες στο όνομα του «τουρισμού» και της οικονομίας και μη λαμβάνοντας μέτρα σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς κ.α.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων -και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες- σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, γεγονός που αναμένεται να αξιοποιήσει και πάλι η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της αλλά και να εντείνει την προπαγάνδα για μέτρα ατομικής προστασίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την έλλειψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι δική της υποχρέωση. 

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας κι ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη, αλλά χωρίς ακόμα να έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο πλάνο δράσης. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για τη χρήση μάσκας, προϊδεάζοντας για τον χαρακτήρα των μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν.


Η κυβέρνηση επιμένει στην ατομική ευθύνη

Μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας

Σύμφωνα με τη χθεσινή (Κυριακή 16/8) ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 217 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7075.»

Θετικοί στο νέο κορονοϊό βρέθηκαν επίσης εννέα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είχαν μόλις επιστρέψει από άδεια. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν τεθεί όλοι σε καραντίνα.

Το Σάββατο 15/8, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 230 νέα κρούσματα. Από αυτά, τα 27 είναι «εισαγόμενα», ενώ συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει φτάσει τα 6.858. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν 23, μεταξύ των οποίων μία 17χρονη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με την εν λόγω πόλη να καταλαμβάνει εκ νέου την αρνητική κορυφή, με 65 κρούσματα και τον θάνατο μιας ηλικιωμένης από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.


Η κυβέρνηση για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων -αποτέλεσμα κυρίως των όρων που επέβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το “άνοιγμα” του τουρισμού- επιμένει να τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, η οποία όμως δεν εμπεδώνεται όσο αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα και μέσα προστασίας στους τόπους δουλειάς, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια, στους περιθαλπόμενους στα ιδρύματα και τους χρόνια πάσχοντες, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στους μεγάλους χώρους δουλείας, προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων.

Ακόμα σε όλο τον κόσμο με την προσθήκη 510.909 νέων κρουσμάτων σε δύο 24ωρα τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 21.615.335, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι παγκοσμίως έχουν φτάσει τις 768.969.

Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 6.516.623, ενώ 14.329.743 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναρρώσει.

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν οι ΗΠΑ με 5.529.789 κρούσματα και 172.606 θανάτους. Ενώ ακολουθεί η Βραζιλία με 3.317.832 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 107.297 καταγεγραμμένους θανάτους.

Στην Ευρώπη η Ρωσία είναι η περισσότερο πληγμένη αυτή την στιγμή με 917.884 κρούσματα και 15.617 θανάτους. Ενώ το Βέλγιο καταγράφει παγκοσμίως τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό, υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν 857 θάνατοι ανά εκατομμύριο και ακολουθεί το Περού με 789 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Το Κατάρ είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο δείκτης αυτός ισούται με 40.889 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την στιγμή που αυτός ο δείκτης για τις ΗΠΑ είναι ίσος με 16.694.

(Με στοιχεία ως ξημέρωμα Δευτέρας 17/8/2020)

Δείτε ακόμα...