Κορονοϊός: Τα κρούσματα ξεπερνούν το 1 εκατ. και οι θάνατοι τις 55.000

Κορονοϊός

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, παγκοσμίως, έχουν φτάσει το 1.043.762 και οι θάνατοι τις 55.304.

Ιταλία: με σταθερό ρυθμό η άνοδος του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων

Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, την Παρασκευή η άνοδος τόσο του αριθμού των θανάτων όσο και του αριθμού των ατόμων που μολύνθηκαν ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή σε σχέση με την Πέμπτη.

Μέχρι την Παρασκευή ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία έφταναν τις 119.827, εκ των οποίων οι 14.681 έχασαν την μάχη και οι 19.758 ξεπέρασαν τον ιό και είναι πλέον υγιείς. Την ημέρα Παρασκευή σημειώθηκαν 2.339 νέα κρούσματα και 766 θάνατοι.

Γερμανία: τα μέτρα “δείχνουν να αποδίδουν”

Στην Γερμανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φτάσει τις 86.667 και οι θάνατοι τις 1.129. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της τήρησης των μέτρων εξαιτίας των θετικών ενδείξεων. Υπολογίζεται ότι ένας μολυσμένος με τον ιό ασθενής μπορεί να μολύνει έναν άνθρωπο και όχι 5 με 7 που ήταν η αναλογία τις προηγούμενες εβδομάδες. Ενώ τόνισε ότι, για να θεωρηθεί ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση θα πρέπει ένας ασθενής να μολύνει λιγότερο από ένα άτομο.

Γαλλία: αυστηρότεροι έλεγχοι ενόψει Σαββατοκύριακου

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία έχουν φτάσει περίπου τις 60.000, ενώ 5.307 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον νέο κορονοϊό. Αναμένεται τις επόμενες μέρες σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, λόγω της παρέλευσης δύο εβδομάδων από την επιβολή των μέτρων περιορισμού. Τα μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 15 Απρίλη. Ενώ η γαλλική αστυνομία ενίσχυσε τους ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητόδρομους την Παρασκευή. Σκοπός να σταματήσει τους πολίτες που παραβιάζουν την καραντίνα ενόψει του Σαββατοκύριακου.

Ισπανία: ξεπερνά την Ιταλία σε αριθμό κρουσμάτων

Στην Ισπανία τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φτάσει τις 10.935 ενώ οι θάνατοι τις 117.710 ξεπερνώντας τα κρούσματα της Ιταλίας (115242). Σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 7.472 νέα κρούσματα και 932 θάνατοι.

Βρετανία: απίθανο να αρθούν τα μέτρα μέχρι και το τέλος Μάη

Στην Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα πλησιάζουν τις 40.000 ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τις 3.605. Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό σύμβουλο η άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι απίθανο να γίνει μέχρι και το τέλος Μάη. Προειδοποιεί ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να εισαχθούν συχνά τεστ. Τα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνουν εκτεταμένο κλείσιμο καταστημάτων και κατ’ οίκον περιορισμό. Ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι τέτοια μέτρα, από την πλευρά της οικονομίας, μπορούν τελικά να “κοστίσουν περισσότερες ζωές”.

ΗΠΑ: «τριγμοί» μεταξύ των «συμμάχων» για τις ιατρικές προμήθειες

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε την Παρασκευή 239.279 περιπτώσεις κορονοϊού, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στις 5.443. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνέστησε στους πολίτες να φορούν μάσκες και να καλύπτουν τα πρόσωπά τους για την μείωση της εξάπλωσης του ιού. Κάτι που αντιβαίνει στις συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις ιατρικές προμήθειες.

Ιράν: σοβαρότερη εστία εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ

Το Ιράν παραμένει η σοβαρότερη εστία της πανδημίας εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ με 53.183 κρούσματα και 3.294 θανάτους.

Ινδία: σταδιακή άρση των μέτρων στην περισσότερο πληγμένη περιοχή της Νότιας Ασίας

Στην Ινδία καταγράφονται 2.902 περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων και 68 θανάτων. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δήλωσε, την εβδομάδα που πέρασε, ότι σταδιακά η χώρα θα αποσυρθεί από τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Ιαπωνία: ανησυχία για την εξέλιξη του κορονοϊού

Στην Ιαπωνία έχουν επιβεβαιωθεί 3.329 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 74 θάνατοι. Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται διπλασιασμός των καθημερινών κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, που από 40 να κυμαίνονται πλέον στα 80 με 90. Ωστόσο τα τεστ που γίνονται καθημερινά κρίνονται λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Ο πρωθυπουργός επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλει μέτρα περιορισμού στο Τόκιο. Θα έβλαπταν την οικονομία, ειδικά μετά την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων.

Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρόεδρος συνεχίζει να υποβαθμίζει την κατάσταση

Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι την Πέμπτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Βραζιλία ανέρχονταν στα 6.836, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων έφτασε τα 240. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται περί το 3,5%. Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνεχίζει να υποβαθμίζει την κατάσταση κάνοντας λόγο περί «υστερίας» και αποκαλώντας την ασθένεια COVID-19 «γριπούλα». Ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας και της αύξησης των θανάτων προκαλεί τεράστια ανησυχία. Υπάρχει ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των ελλείψεων προστατευτικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού και αναπνευστήρων.

Πηγές: ansa.it,dw.com, reuters.com , amna.gr

Δείτε ακόμα...