Κόσοβο: Νέα ένταση ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς

Πινακίδες Αυτοκινήτων - Κόσοβο
Φώτο Αρχείου / Πινακίδες Αυτοκινήτων – Κόσοβο

Νέα ένταση ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς στο Κόσοβο προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του προτεκτοράτου για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Ο νέος κύκλος της έντασης ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι άρχισε να εφαρμόζει την απόφαση της για αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας που δεν έχουν εκδοθεί στο Κόσοβο, αλλά στην κεντρική Σερβία. Σύμφωνα με την απόφαση, μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες αρχικά θα γίνεται σύσταση στους κατόχους των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες, στην συνέχεια θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ενώ στην τρίτη φάση θα κατάσχονται τα οχήματα.

Η διοίκηση της αστυνομίας στο Βόρειο Κόσοβο και οι αστυνομικοί σερβικής εθνότητας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή Νέναντ Τζούριτς.

Αντιδρώντας στην αποπομπή, ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου, Γκόραν Ράκιτς, συγκάλεσε για αύριο, Σάββατο, έκτακτη συνέλευση του σερβικού πολιτικού συμβουλίου όπου θα προτείνει την αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου και την βουλή και την σύσταση παράλληλων θεσμών που θα λειτουργούν στο Βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Αύριο επίσης στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για το θέμα, όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως και πολιτική αντιπροσωπεία των Σέρβων του Κοσόβου.

Πεδίο ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα

Η νέα ένταση έρχεται τη στιγμή που συνεχίζονται παζάρια προς αναζήτηση ευρύτερων συμβιβασμών που μπορούν να διευκολύνουν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε φέρει και στα τέλη του καλοκαιριού τις δύο πλευρές στα πρόθυρα της σύρραξης, ωστόσο αυτή είχε αποφευχθεί με τη συμφωνία για δίμηνη παράταση της εφαρμογής του μέτρου, με τη μεσολάβηση ΕΕ-ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται για «εξομάλυνση» στις διμερείς σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, με όρους που θα ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή Ρωσίας και Κίνας.

Ενδεικτικό ωστόσο της επιρροής που έχουν οι δύο αυτές χώρες στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι ο Σέρβος πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς μετά την αυριανή συνεδρίαση θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στο Βελιγράδι για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Σε «ετοιμότητα» για να προωθήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς βρίσκονται και Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το απόγευμα φτάνει στο Βελιγράδι ο μεσολαβητής της ΕΕ στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Βούτσιτς. Επίσης οι ΗΠΑ, αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένες με την κυβέρνηση του Κοσόβου επειδή δεν εισάκουσε το αίτημά τους για αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για δέκα μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο Βελιγράδι για την κατάσταση στο Κόσοβο αποτελεί και το γεγονός ότι ο Βούτσιτς ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό για τις επόμενες ημέρες, ακόμη και την συμμετοχή του, στις 7 Νοεμβρίου, στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...