Κόσοβο: Νέα όξυνση και ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR στο Κόσοβο
Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR στο Κόσοβο

Ως καταλύτης για τη νέα όξυνση μεταξύ της Σερβίας και του προτεκτοράτου του Κοσόβου, αλλά και ως «πάτημα» για την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρέμβασης λειτουργούν τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο χωριό Μπάνισκο, όπου ένοπλοι Σέρβοι συγκρούστηκαν για ώρες με αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τουλάχιστον τεσσάρων από τους ενόπλους.

Την Παρασκευή το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης» στο Κόσοβο. Δεν διευκρινίζεται πόσες επιπλέον δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR, ούτε από ποιες χώρες.

Λίγο αργότερα χτες, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας μεταβίβασε τη διοίκηση ενός τάγματος στο ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσει να παράσχει στήριξη στη δύναμη KFOR εφόσον χρειαστεί.

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο Κόσοβο, μεταβιβάσαμε τη διοίκηση του 1ου Τάγματος του Βασιλικού Συντάγματος της Πριγκίπισσας της Ουαλίας – μιας εφεδρείας για τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) στο ΝΑΤΟ, ώστε να παράσχει στήριξη εφόσον χρειαστεί», ανέφερε το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για συγκέντρωση στρατευμάτων της Σερβίας κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και καλούν το Βελιγράδι να αποσύρει τις δυνάμεις του και να θέσει προ ευθυνών τους υπεύθυνους για τη σύγκρουση στο Μπάνισκο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την οποία τον προέτρεψε να χαλαρώσει τις εντάσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν υποστήριξε την απόφαση του ΝΑΤΟ να εξουσιοδοτήσει πρόσθετες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Η «άνευ προηγουμένου συγκέντρωση» πυροβολικού και προσωπικού από τη Σερβία ήταν «μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

«Τα πράγματα στα οποία συμφωνήσαμε είναι η ανάγκη για αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Βούτσιτς σχετικά με την επικοινωνία του με τον Μπλίνκεν.

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι απαιτείται μεγαλύτερος ρόλος της KFOR», προσθέτει. Ο Σέρβος Πρόεδρος έχει ήδη ζητήσει από την αποστολή του ΝΑΤΟ να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...