Κόστα Ρίκα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του μολυσμένου νερού από εξόρυξη χρυσού

Νερό-Βρύση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα μεγάλο μέρος της βόρειας επαρχίας Αλαχουέλα, εξαιτίας της μόλυνσης του πόσιμου νερού από υδράργυρο, προερχόμενο από παράνομα μεταλλεία.

Τη μόλυνση των υδάτινων πόρων στην περιοχή καταγγέλλουν δήμαρχοι και κάτοικοι, που είναι αναγκασμένοι προσωρινά να εφοδιάζονται με πόσιμο νερό από βυτιοφόρα οχήματα, όσο διενεργούνται έρευνες.

Από τον Νοέμβρη του 2022 εντοπίστηκε σε δήμους και κοινότητες της περιοχής «αύξηση του επιπέδου μόλυνσης των συστημάτων και των πηγών πόσιμου νερού», συγκεκριμένα «παρουσία υδραργύρου υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα επίπεδα», τονίζεται στο προεδρικό διάταγμα με το οποίο κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κοινότητες που αφορά το μέτρο είναι οι Κρουσίτας, Ελ Ρόβλε, Τσαμόρο, Τσορέρας, Γιάνο Βέρδε και Ελ Χοκότε, καθώς και πολλές άλλες μικρές κοινότητες στη βόρεια Κόστα Ρίκα, κοντά στα σύνορα με τη Νικαράγουα.

Η βόρεια Κόστα Ρίκα είναι αντιμέτωπη με εισβολή χρυσωρύχων, που χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα για να επεξεργάζονται μετάλλευμα, με συνέπεια, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας, να προκληθεί τεράστια ζημιά στη γη και στα νερά της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης εξόρυξης χρυσού στην Κόστα Ρίκα εντοπίζεται στην περιοχή βόρεια της Κρουσίτας, όπου η καναδική εταιρεία «Infinito Gold» είχε καταστήσει γνωστό πως σκόπευε να ανοίξει μεταλλείο, όμως εμποδίστηκε από τα δικαστήρια, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Η έκθεση του πληθυσμού σε αυτές τις ουσίες μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία του, να οδηγήσει ως ακόμη και σε θανάτους, σύμφωνα με επιστήμονες και γιατρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...