Κόστα Ρίκα: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλα τα παιδιά

Κόστα Ρίκα - Costa Rica
Κόστα Ρίκα – Costa Rica

Η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τα παιδιά κατά του Covid-19. Οι γονείς αντιμετωπίζουν κυρώσεις – και ενδεχομένως, εξαναγκασμό των παιδιών τους – εάν δεν συμμορφωθούν.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού προστέθηκε σε μια λίστα με τα παιδικά εμβόλια, υποχρεωτικά βάσει του νόμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και Επιδημιολογίας (CNVE) έχει κηρύξει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του ιού για όλους τους ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

Οι γονείς στην Κόστα Ρίκα μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουν απροσδιόριστες κυρώσεις εάν δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του Covid-19 από το 2022. Προηγουμένως, εάν αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά ασθένειες όπως η ιλαρά ως μέρος του προγράμματος υποχρεωτικού εμβολιασμού, αναφέρονταν στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Στη συνέχεια, το υπουργείο κίνησε μια «ειδική νομική διαδικασία» προκειμένου οι ανήλικοι να εμβολιαστούν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Δεν είναι σαφές εάν η ίδια τακτική θα εφαρμοστεί με το εμβόλιο Covid-19, αλλά έχει προστεθεί στη λεγόμενη «βασική λίστα» των εμβολίων που περιλαμβάνει την ανοσοποίηση κατά της ανεμοβλογιάς, της πολιομυελίτιδας και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Οι έφηβοι άνω των 15 ετών θα μπορούν επίσης να κάνουν τα εμβόλια τους για τον Covid-19 χωρίς να χρειάζεται να συνοδεύονται από ενήλικα.

Το υπουργείο δεν ανέφερε την ελάχιστη ηλικία εμβολιασμού, σημειώνοντας μόνο ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου Pfizer για παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 11 ετών.

Οι αρχές υποσχέθηκαν να αγοράσουν όλα τα απαραίτητα εμβόλια για παιδιά κάτω των δώδεκα έως το 2022. Τον περασμένο μήνα, η Κόστα Ρίκα σύναψε συμφωνία με την Pfizer που θα έδινε επιπλέον 3,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στο λατινοαμερικανικό έθνος. Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο δόσεις από αυτήν την παρτίδα φέρεται να προορίζονται για ανηλίκους.

Πηγή: RT

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...