Κυπριακό: «Προεργασία» ενόψει της διευρυμένης Διάσκεψης του ΟΗΕ

Συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη – Κόλιν Στιούαρτ στην Κύπρο

Χωριστές επαφές με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είχε την Παρασκευή ο Κόλιν Στιούαρτ, ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης που ετοιμάζει ο Οργανισμός το επόμενο διάστημα.

Οπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, η συνάντηση έγινε γιατί υπάρχει «ακριβώς η ανάγκη να υπάρξει εκείνη η προεργασία, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα», ενώ πρόσθεσε ότι η 10η Φλεβάρη πιθανολογείται ως ημερομηνία άφιξης στην Κύπρο και της Ρόζμαρι ντι Κάρλο, βοηθού του γγ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Οικοδόμηση Ειρήνης, που «ο σχεδιασμός είναι να επισκεφτεί και την Κύπρο και την Τουρκία και την Ελλάδα, και φυσικά τη Βρετανία». Είπε ακόμα ότι «ο διάλογος είναι κάτι που δεν μας φοβίζει», όπως και ότι «σίγουρα έχουμε πολλές ιδέες, έχουμε πολλές προτάσεις, είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, όπως αποδείξαμε και στην τελευταία συνάντηση που έγινε και – επαναλαμβάνω – δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Αυτός που φοβάται τον διάλογο είναι αυτός που δεν έχει θέσεις».

Από τη μεριά του ο Στιούαρτ, μετά τη συνάντησή του και με τον Τατάρ (ο οποίος δεν έκανε καμία δήλωση), σημείωσε: «Η εντύπωσή μου είναι θετική, ότι υπάρχει θέληση, έντονη επιθυμία και των δύο πλευρών να προχωρήσουν, να βρουν μια λύση. Θα συνεχίσουμε λοιπόν το έργο μας. Αισθάνομαι γενικά αισιόδοξος ότι θα βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε».

Και ενώ διεργασίες «τρέχουν» και για το Κυπριακό, στην περιοχή φτάνει ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί και στην Τουρκία αύριο Τετάρτη.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» για τις προσδοκίες του Βερολίνου αλλά και όλης της ΕΕ από τη συνεργασία τους με την Τουρκία, ο πιθανότερος επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, επικεφαλής της CDU Φρίντριχ Μερτζ, είπε ότι «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που είμαστε στην Ευρώπη θα έπρεπε να εμπλακούμε σε έναν στρατηγικό διάλογο με την Τουρκία για το πώς μπορούμε καλύτερα να ακολουθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε ένα στρατηγικό, κρίσιμο σημείο μεταξύ Βαλκανίων, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής. Εχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ, και γι’ αυτό είναι αναντικατάστατη για την αμυντική μας κοινότητα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...