Κυπριακό: «Ζεσταίνονται» οι μηχανές για επίλυση με “πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ”

«Η πλευρά μας είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Χριστοδουλίδης, που εκτίμησε ότι «μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και ενδεχομένως λόγω των εκλογών που υπήρχαν στη χώρα, είδαμε μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς της, είδαμε να δημιουργείται και ένα νέο κλίμα στις σχέσεις Αθηνών – Αγκυρας».

Την ίδια ώρα, όμως απο τα κατεχόμενα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλάμβανε τις απειλές για «εφαρμογή άλλου σχεδίου»  στο Αιγαίο.

Ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε προσδοκία για συγκεκριμένα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και επανέλαβε ότι η Λευκωσία εντείνει επαφές «με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αρχηγούς κρατών – μελών της ΕΕ», ώστε «η ΕΕ να έχει ένα ενεργότερο, πρωταγωνιστικό ρόλο – γιατί θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να δημιουργήσει ή να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων μέσα από τη λύση του Κυπριακού – και πώς μπορεί να προχωρήσει».

Χαρακτηριστικό του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου εντός του οποίου επιδιώκεται η επανέναρξη των συνομιλιών – άρα και του περιεχομένου τους – είναι το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «ορόσημο» τις επικείμενες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «όλοι θα κριθούμε μέσα από τις εξελίξεις, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις», ενώ περιέγραψε ως «σημαντικά δεδομένα» το ότι υπάρχουν «ισχυρές κυβερνήσεις» σε Τουρκία και Κύπρο, όπως αντίστοιχα αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, βρέθηκε χτες στα Κατεχόμενα, που επέλεξε για την πρώτη του επίσκεψη εκτός Τουρκίας, μετά την επανεκλογή του.

Επανέλαβε ότι «η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων» αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ» για τη «λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων». Παράλληλα ο Εντογάν προχώρησε σε νέες απειλές λέγοντας: «Ο δικός μας ο οδικός χάρτης είναι φανερός. Ο οδικός μας χάρτης εστιάζεται στην ειρήνη. Σε αυτές τις θάλασσες δεν υπάρχει κάποια διέξοδος εκτός από την ειρήνη. Αν υπάρξουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε διαφορετικό σχέδιο. Επιθυμία μας είναι μπροστά μας να μην εμφανιστούν τέτοια εμπόδια και το Αιγαίο να δώσει το δικό του μήνυμα ειρήνης στον κόσμο».

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν διάφορα νέα έργα που τουρκικά κεφάλαια θα προωθήσουν στα Κατεχόμενα, όπως για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία κ.λπ.

Σημειωτέον, νέο γύρο διεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προμηνύει και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο νέος Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την πλήρη «εξομάλυνση» και περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, προετοιμάζοντας και νέες εκατέρωθεν επισκέψεις.

Τέλος, ο Φιντάν δέχτηκε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια και από τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση – συζήτησε και περιφερειακά θέματα, τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, την αξία της «ενότητας στο ΝΑΤΟ» κ.τ.λ.

Πηγή: «Ριζοσπάστης»

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...