Κύπρος: «Θάρρος και τόλμη» ζητά η απεσταλμένη του ΟΗΕ

Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος – Πηγή: Twitter

Πυκνό είναι το παρασκήνιο που «τρέχει» και στο Κυπριακό, για το οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε επίμονα στον Τούρκο Πρόεδρο «την ανάγκη για τριμερή συνάντηση, ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών». Τα παραπάνω μετέφερε σε χτεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, η ειδική απεσταλμένη, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, που τους τελευταίους μήνες έχει διαρκείς επαφές σε Λευκωσία – Αθήνα – Αγκυρα, χτες συναντήθηκε και πάλι στην ελληνική πρωτεύουσα με τον ΥΠΕΞ, Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο τελευταίος – σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση – χαρακτήρισε το Κυπριακό «ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών».

Από την πλευρά της, η Ολγκίν δήλωσε στην «Καθημερινή» πεισμένη «πως υπάρχει η ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά με την ισχυρή στήριξη της διεθνούς κοινότητας» και πρόσθεσε: «Η απόφαση είναι στα χέρια των ηγετών, οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν θάρρος και τόλμη, αφουγκραζόμενοι και τις φωνές της κοινωνίας σε ολόκληρο το νησί». Παρατήρησε δε ότι «η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πολύ έντονη στο νησί και εμποδίζει τους εμπλεκόμενους φορείς από το να δουν τις οικονομικές ευκαιρίες στην Κύπρο και την πιθανότητα να ζήσουν σε ένα πολύ πιο φυσιολογικό και βιώσιμο περιβάλλον. Κάθε προηγούμενη αποτυχία σίγουρα κάνει πολύ πιο δύσκολη την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας», καταλήγοντας πως «σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει μία πολύ καθαρή εικόνα και ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...