ΚΥΤ Μόριας: Λειτουργία για το «Εξωτερικό Ιατρείο Πρώτης Αξιολόγησης» πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού

Βάρκα με πρόσφυγες στη Λέσβο οικογενεια παιδί
Φώτο αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI

Να διασκεδάσει τα ελλιπέστατα -αν όχι ανύπαρκτα- μέτρα και τις τεράστιες ευθύνες του, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού στους πρόσφυγες και στους κατοίκους της Λέσβου, προσπάθησε ο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης,

Παραβρέθηκε σήμερα στην εκκίνηση λειτουργίας του “Εξωτερικού Ιατρείου Πρώτης Αξιολόγησης” πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού.

Το ιατρείο βρίσκεται έξω από το ΚΥΤ της Μόριας και προορίζεται να αξιολογήσει εν δυνάμει κρούσματα στον πληθυσμό που έχει ζητήσει άσυλο και διαμένει στην δομή.

Ο περιφερειάρχης, πιστός στη γραμμή ΕΕ και κυβέρνησης είπε ότι “το ιατρείο θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, σε δύο βάρδιες”.

Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν αντίστοιχα ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου και Βαθέος Σάμου.

Είναι υποκριτικό το όψιμο “ενδιαφέρον” της κυβέρνησης -που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό- για τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και υγιεινής εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ, είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα ώστε να μη υπάρξουν θύματα.

Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Ταυτόχρονα να ξεκινήσει αμέσως οργανωμένος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Δείτε ακόμα...