Κυβέρνηση: Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ που θα επέβαλλε τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή - Σεπτέμβριος 2020
Φώτο αρχείου / Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή – Σεπτέμβριος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ, όπως και τις τροπολογίες για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των χρυσαυγιτών που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, με το επιχείρημα ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μέσω τροποποίησης του ποινικού κώδικα. 


Η Τροπολογία του ΚΚΕ που απέρριψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας

Τροπολογία προς τη Βουλή κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνοντας μέτρα για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την πιο κάτω τροπολογία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

προστίθεται άρθρο ως εξής:

ΑΡΘΡΟ

1. Το άρθρο 5 στοιχείο β) του Π.Δ. 26/2012 τροποποιείται ως εξής: Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό λόγω ποινικής καταδίκης για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.

2. α) Στο άρθρο 14 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 10, ως εξής: Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι ή πρόεδροι κοινοτήτων που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους.

β) Στο άρθρο 117 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής: Περιφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτουν αυτοδίκαια από το αξίωμά τους.

3. Στο άρθρο 2 του ν. 4255/2014, όπως ισχύει, προστίθεται παρ. 5, ως εξής: Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ. εκπίπτει αυτοδίκαια από το αξίωμά του.

Οι προτείνοντες Βουλευτές
ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ


Θ. Παφίλης: Φταίνε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Να επανέλθει η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους ναζί

Πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στους ναζί με όποιο άμεσο και πρόσφορο τρόπο, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και της ΝΔ που δεν επανέφερε την προηγούμενη διάταξη.

Πείτε ότι κάνατε λάθος, σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τους κάλεσε να σταματήσουν να παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες τους. Πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να σταματήσει η προσπάθεια οικειοποίησης ενός σκληρού αγώνα του εργατικού κινήματος και πολιτικών δυνάμεων κατά της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν πλυντήριο για να ξεπλυθούν οι ευθύνες ΜΜΕ και πολιτικών στελεχών σχεδόν όλων των αστικών κομμάτων για την ανοχή στη Χρυσή Αυγή.

Δείτε ακόμα...