Κυβέρνηση: Νομιμοποιεί την καθυστέρηση στην έκδοση οριστικής σύνταξης

Αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής
Φώτο Αρχείου / Αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής / Πηγή: EUROKINISSI

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ΟΑΕΔ ζήτησε το ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται σήμερα, ενώ για την τροπολογία της κυβέρνησης για τις συντάξεις ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι νομιμοποιεί την καθυστέρηση από 3 έως 5 χρόνια στην έκδοση οριστικής σύνταξης.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία το υπουργείο Εργασίας για το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων προωθεί τις «fast track συντάξεις» αφορούν τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1 Απρίλη και για τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» για αυτές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι 31 Μάρτη. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα υποβάλουν αίτηση για σύνταξη, θα την λαμβάνουν και θα ελέγχονται αργότερα σε διάστημα από 3 έως 5 χρόνια και αν υπάρχει λάθος θα επιστρέφουν τα χρήματα έντοκα. 

Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται η απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση οριστικής σύνταξης από 3 έως 5 χρόνια σχολίασε ο Χρήστος Κατσώτης τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει αν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις που τους εξαπατούν και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για αν απονέμονται έγκαιρα οι συντάξεις. 

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου σημείωσε ότι η συντριπτικοί πλειοψηφία των άνεργων είναι χωρίς επίδομα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι τσεπώνουν δις ευρώ από τον ΟΑΕΔ για επιδότησης της εργασίας ή για προγράμματα κατάρτισης αμφιβόλου ποιότητας. Πρόσθεσε ότι θα μένουν εκτός επιδότησης για δύο χρόνια οι άνεργοι που δεν θα δέχονται τρεις φορές εργασία που τους προτείνει ο ΟΑΕΔ και έφερε ένα παράδειγμα από την Γερμανία όπου μια σερβιτόρα κλήθηκε να εργαστεί σαν ιερόδουλη σε οίκο ανοχής! 

Ανέφερε ακόμα ότι θα μένουν εκτός επιδόματος οι άνεργοι που θα λαμβάνουν το μισό επίδομα και θα εργάζονται διότι ο εργάσιμος χρόνος που θα λαμβάνουν επίδομα δεν θα υπολογίζεται. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος μετά από ένα μήνα πλήρους επιδότησης βρει δουλειά, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, και λαμβάνει το μισό επίδομα ανεργίας όταν απολυθεί,που αυτό συνήθως συμβαίνει, δεν θα μπορεί να συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας για νέα επιδότηση.

Με αυτούς τους τρόπους, είπε ο Χρήστος Κατσώτης, θα εξαφανίζονται οι άνεργοι από τις λίστες ανεργίας και θα δημιουργείται μια εικονική πραγματικότητα για την ανεργία στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι ο ΟΑΕΔ που πλέον θα ονομάζεται ΔΥΟΠΑ (Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης) έχει γίνει μια μεγάλη επιχείρηση ανακύκλωσης της ανεργίας με τα προγράμματα  επιδότησης της καπιταλιστικής εργοδοσίας και τα διάφορα ΚΕΚ, ενώ τα αποθεματικά για στέγαση των Οργανισμών Κατοικίας και Εστίας θα δοθούν για αλλότριους σκοπούς αν και είναι χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι τα ακίνητα του Οργανισμού πρέπει να δοθούν για στεγαστική συνδρομή και να μην παραχωρηθούν σε επιχειρήσεις ακόμα και χωρίς αντίτιμο όπως έγινε με τις κατασκηνώσεις του ΝΑΤ στον Μαραθώνα που δόθηκαν για κέντρο νυχτερινής διασκέδασης.

Δείτε ακόμα...