Κυβέρνηση: Οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν

Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης - Κυβέρνηση: Οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν
Πηγή: Eurokinissi

Επικαλούμενη τον παγκόσμια χαρακτήρα της έλλειψης παραγωγής φαρμάκων, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία και την έξαρση των ιώσεων, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποσείσει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που έχει προκύψει στη φαρμακευτική αγορά, το οποίο έχει την γενεσιουργό αιτία του στην αξιοποίηση του φαρμάκου ως εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους του κέρδους. Πιστός σε αυτήν ακριβώς τη λογική του φαρμάκου – εμπόρευμα, που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε σημερινή του συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι οι τιμές των «φθηνών» φαρμάκων θα αυξηθούν, γιατί είναι «κοστολογικά ασύμφορα για να παράγονται», μία απόφαση που -όπως ισχυρίστηκε– έχει ληφθεί από το καλοκαίρι και δεν έχει σχέση με την παρούσα έλλειψη φαρμάκων.

Εκβιάζοντας ουσιαστικά, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε πως φάρμακα με σημερινή τιμή 1,5 ευρώ εάν δεν αυξηθούν, θα σταματήσουν να παράγονται, με αποτέλεσμα να πάμε σε υποκατάστατα αξίας 67 ευρώ.

Για τις ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδιατρικά σιρόπια, επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε επώνυμες εταιρείες, που μπορούν να αντικατασταθούν από τα γεννόσημα που παράγει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός όσον αφορά τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, τα οποία λειτουργούν με εγχώρια γεννόσημα, όπως είπε. 

Ο Θ. Πλεύρης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων, όπως και στη χώρα μας. Επικαλέστηκε το μέτρο της διεύρυνσης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, καθώς και τους ελέγχους που έχουν γίνει σε 15 φαρμακαποθήκες για το τρίμηνο αποθεματικό, εκ των οποίων οι δύο τέθηκαν σε αναστολή.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η επάρκεια και οι ελλείψεις φαρμάκων δεν σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές και διευκρίνισε πως η συνταγογράφηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, γεγονός που θα επιφέρει πρόσθετα εμπόδια στους ασθενείς. 

Στην υπολειτουργία της αγοράς λόγω εορτών, εντόπισε το πρόβλημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ, λέγοντας ότι σε δέκα περίπου μέρες θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά.

Δείτε ακόμα...