Κυβέρνηση: Υπάρχει φθηνό ρεύμα… για τους βιομηχάνους!

Λιγνιτική μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη, Αρκαδίας
Φώτο Αρχείου / Λιγνιτική μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη, Αρκαδίας / Πηγή: Eurokinissi

Η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα… για τους βιομηχάνους! Είτε με ενεργειακή κρίση είτε χωρίς, αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Γιατί μπορεί τα διάφορα «Pass» που ανακοινώνει ως δήθεν μέτρα η κυβέρνηση να μη φτάνουν ούτε για «ζήτω» γι’ αυτούς, αλλά για τους βιομηχάνους φαίνεται πως υπάρχει τρόπος συγκράτησης των τιμών.

Ρεύμα: Τα νοικοκυριά 300€/MWh – Οι μικρές επιχειρήσεις 433/MWh

Μετά την Ιταλία και τη Μάλτα η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη ακριβότερη τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στην ΕΕ κατά το α’ τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Κομισιόν. Η χονδρεμπορική τιμή το διάστημα αυτό ανήλθε σε 237,8 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 348% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανήλθε σε 201 ευρώ/MWh. Η αύξηση αυτή οδήγησε και σε μεγάλες αυξήσεις στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που έφτασαν στο 111%. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τον Μάρτη του 2022 τα ελληνικά νοικοκυριά χρεώθηκαν με το 7ο ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, πληρώνοντας περίπου 300 ευρώ/MWh. Οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις με κατανάλωση στον μήνα χαμηλότερη των 200 MWh πλήρωσαν με διαφορά το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, 433 ευρώ/MWh χωρίς ΦΠΑ και επιστρεφόμενους φόρους, όταν ο μέσος όρος ήταν 205 ευρώ σε όλα τα κράτη. Στην ίδια μοίρα και η επόμενη κλίμακα μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με κατανάλωση μεταξύ 500 και 2.000 MWh, όπου η τιμή έφτασε τα 400 ευρώ.

Βιομήχανοι: 120€/MWh

Όσον αφορά τους βιομηχάνους, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Για την κατηγορία όπου η κατανάλωση κινήθηκε μεταξύ 70.000 και 150.000 ΜWh, η τιμή στην Ελλάδα ίσα που ξεπέρασε τα 120 ευρώ/MWh τον ίδιο μήνα, βρέθηκε μάλιστα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.


Φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα, αλλά όχι για τον λαό.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...