Μια σειρά από αθλιότητες ξεστομίστηκαν χτες σε σύσκεψη στην Πεντέλη, όπου μετείχαν ο πρωθυπουργός, υπουργοί και εκλεγμένοι της Τοπικής Διοίκησης (ο περιφερειάρχης Αττικής και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου), για την πρόσφατη φωτιά που κατέκαψε για πολλοστή φορά δάσος και λαϊκές περιουσίες.
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη φωτιά» που «ξέφυγε», αφού «είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα», τους είπε ο Μητσοτάκης. Στην πράξη, οι ίδιες φωτιές καίνε εδώ και χρόνια τις ίδιες περιοχές, με τη μια πίσω από την άλλη τις κυβερνήσεις να επιστρατεύουν κάθε είδους προσχήματα για την πλήρη απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και πρόληψης.
Επιχείρησε, εξάλλου, να εξωραΐσει την εικόνα ισχυριζόμενος ότι «το υψηλό δάσος που κάηκε ήταν σχετικά περιορισμένο», όταν χάθηκαν ξανά σημαντικοί πνεύμονες πρασίνου, με τη φωτιά να φτάνει και να μπαίνει μέχρι μέσα στον αστικό ιστό, ως το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια.
Για τους πυρόπληκτους υποστήριξε ότι «έχουμε στη διάθεσή μας ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο είναι δοκιμασμένο». Στην πράξη, δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης αφού στη λογική του κόστους – οφέλους τούς έρχεται πιο φτηνά να μοιράσουν κάποια ψίχουλα ως αποζημιώσεις. Π.χ. την πολυδιαφημισμένη «στεγαστική συνδρομή», που αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή, υποτίθεται, στο 80% της ζημιάς (που στις καταγραφές γίνεται πάντα προσπάθεια να υποτιμηθεί) και άτοκο δάνειο 20% σε ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στα αρπακτικά των τραπεζών αν θέλουν να αποκαταστήσουν σπίτια ή επιχειρήσεις. Χωρίς ντροπή, εξάλλου, παρουσιάζουν ως φιλολαϊκό μέτρο τη χρονική μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγέντων, εφόσον εφαρμόζουν την «αναστολή» είσπραξης, και όχι την απαλλαγή τους για όσο καιρό χρειάζεται ωσότου σταθούν πάλι στα πόδια τους.
Προκλητικός ήταν ο Μητσοτάκης και όταν μίλησε για «καινούργια εργαλεία», όπως οι «ανάδοχοι αναδασώσεων». «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα καθαρίσει όλα τα δάση της χώρας», πρόσθεσε, εξ ου και παρέπεμψε σε «αυτό το νέο σχήμα διαχείρισης δασών», πυρήνας του οποίου είναι «το πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα ώστε να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο μέσα από τη διαδικασία του καθαρισμού των δασών».
Μπούσουλάς τους η διαβόητη «Ευρωπαϊκή Δασική Στρατηγική της ΕΕ έως το 2030», που παρουσιάστηκε το 2021, χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης, που παραδίνει την «εκμετάλλευση» των δασών στους επιχειρηματικούς ομίλους.Προχωρά έτσι ένα βήμα πιο πέρα η επιχειρηματική αξιοποίηση των δασών, με το πρόσχημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύονται καλύτερα. Κι αυτό, όταν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν πετάξει από τα δάση τους φυσικούς τους φύλακες, εκείνα δηλαδή τα επαγγέλματα που με σεβασμό στον δασικό πλούτο, φρόντιζαν για τον καθαρισμό και την προστασία τους.
Καθώς η «αξιοποίηση» και η «διαχείριση» τίποτε το καλό δεν προμηνύουν για τον λαό, αφού προτεραιότητα είναι το κέρδος του ιδιώτη, ο ίδιος ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε χτες τον κίνδυνο «πλημμυρικών φαινομένων», βάζοντας προτεραιότητα τα ρέματα σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι, αν και υπάρχουν δεκάδες άλλα στην Αττική, κίνδυνος – θάνατος για τον λαό κάθε φορά που βρέχει.
Προκλητικός εμφανίστηκε και όταν έβαλε ξανά μπροστά την περιλάλητη «ατομική ευθύνη», προβάλλοντας ως μεγάλη κυβερνητική μεταρρύθμιση τον καθαρισμό των οικοπέδων. Μίλησε συγκεκριμένα για «μεγάλη επιτυχία και συλλογική κατάκτηση», υποστηρίζοντας ότι «είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια» και ότι «ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο», αποσιωπώντας τους λόγους που διαδοχικά οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις δεν κάνουν το δικό τους χρόνια τώρα.
Τις οποίες δημοτικές διοικήσεις ο Μητσοτάκης παρέπεμψε να αναζητήσουν «ιδιωτικές χορηγίες». Και πώς αλλιώς, εφόσον για τους πληγέντες δήμους (οι 8 της ΒΑ Αττικής συν ο δήμος Μεγαρέων, που επίσης κάηκε στις φωτιές της 11/8) δεν έχει άλλο παρά την «έκτακτη επιχορήγηση» με 5,2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών σε δημόσιες υποδομές. Το ποσό είναι τόσο λίγο, που π.χ. το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά, θα αναλάβει να το αποκαταστήσει – ως «χορηγός» – ιδιωτική κατασκευαστική, με τον Μητσοτάκη να το αναδεικνύει χτες ως μοντέλο εξεύρεσης πόρων και αποκαταστάσεων και για τη συνέχεια.