Κυβερνητικό Σχέδιο ” Διαχείρισης συναθροίσεων”: Ένταση των απαγορεύσεων, της καταστολής και ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης

Καταστολή - Αυταρχισμός - Αυτογελοιοποίηση της Κυβέρνησης - Δεκέμβρης 2020
Φώτο Αρχείου / Καταστολή – Αυταρχισμός- Δεκέμβρης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Στο σχέδιο της κυβέρνησης αποτυπώνονται οι ασφυκτικοί περιορισμοί που επιχειρεί να θέσει σε αυτές. Συγκεκριμένα:

Η καταχώρηση των στοιχείων του «οργανωτή» μιας συνάθροισης σε πλατφόρμα μέσω του taxis στόχο έχει να τυλίξει σε μία «κόλλα χαρτί» και να εξοντώνει δικαστικά και οικονομικά «οργανωτές» κινητοποιήσεων, φορτώνοντάς τους ενέργειες άσχετες με τις διαδηλώσεις, ακόμα και προβοκάτσιες.

Η πρόβλεψη ότι θα ελέγχεται αυστηρά το τι προβάλλεται στα ΜΜΕ και ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους σε χώρο που θα υποδεικνύει και θα ελέγχει η ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων», οδηγεί στην επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην πληροφόρηση και την ενημέρωση. Επιπλέον, στην απόκρυψη περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, π.χ. όσων έγιναν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ή στο Εφετείο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η πρόβλεψη για εκφοβιστικούς ελέγχους προσώπων και ΙΧ, ακόμα και μακριά από το χώρο πραγματοποίησης συγκεντρώσεων, σημαίνει προληπτική καταστολή των συγκεντρώσεων. Τα παραδείγματα είναι άλλωστε πάμπολλα για συλλήψεις «στο σωρό» πριν από κινητοποιήσεις και για παραπομπές ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τα αδικήματα που τους φορτώνονται.

Εισάγονται νέες, αόριστες εννοιών και όροι που θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν από την αστυνομία, για να διαλύει και να απαγορεύει συγκεντρώσεις. Πολλοί είναι οι ασφυκτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται, με πρώτο την καθιέρωση ενός νέου επιχειρησιακού δόγματος, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, βάσει της οποίας θα «καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». Βασικά κριτήρια της αξιολόγησης είναι τα αστυνομικά κριτήρια του «κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια» και της «απειλής για σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Είναι δηλαδή «κριτήρια» – προφάσεις για την απαγόρευση των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως έχει συμβεί πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν. Προστίθεται επίσης ο όρος της «τρωτότητας», σε σχέση με το αν οι αρχές εκτιμούν ότι θα παρεισφρήσουν σε συλλαλητήριο άτομα που θα προκαλέσουν επεισόδια. Ο όρος αυτός διευκολύνει μια απόφαση καταστολής μετά από δράση προβοκατόρων, αφού πάμπολλες φορές στο παρελθόν προβοκάτορες – κουκουλοφόροι μπαίνουν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτελέσουν το καλύτερο άλλοθι για την καταστολή.

Καθιερώνεται η λεγόμενη κλιμακούμενη χρήση μέσων καταστολής στις συναθροίσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων». Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι βασικό συστατικό του σχεδίου, όπως άλλωστε φάνηκε στην καταστολή της πορείας του ΚΚΕ στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Επιβάλλεται επίσης, σε συνδυασμό με τo παραπάνω, «μεγεθολόγιο» για το ποιες συναθροίσεις είναι μικρές ή μεγάλες, ώστε να επιβάλλονται τα ανάλογα περιοριστικά μέτρα.

Άθλιο ιδεολογικό αποτύπωμα

Στο σύνολό τους ο αντιδραστικός νόμος για τις διαδηλώσεις και το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάστηκε εμφανίζουν τις διαδηλώσεις ως «θερμοκήπια» εγκληματικών ενεργειών, και μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να συκοφαντήσουν και να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Αλλά και να δικαιολογήσουν την καταστολή, για την οποία διαχρονικά αξιοποιούνται προβοκατόρικες ομάδες και μηχανισμοί, με τους οποίους το κράτος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, «η κυβέρνηση όσα μέσα κι αν επιστρατεύσει δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις δίκαιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τις εργατικές – λαϊκές διεκδικήσεις, που θα φουντώνουν μαζί με τα προβλήματα που γεννάει η κυβερνητική πολιτική».


ΚΚΕ: Η κυβέρνηση όσα μέτρα κι αν επιστρατεύσει δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις δίκαιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Το εθνικό σχέδιο άγριας καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων με νέες μεθόδους, νέο εξοπλισμό και με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο από τις αρχές, ακόμα και στην αναμετάδοση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το κυβερνητικό σχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική «διά πυρός και σιδήρου», όπως κάνει άλλωστε και με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι ενδεικτικό πως το κυβερνητικό σχέδιο και το Προεδρικό Διάταγμα που προηγήθηκε υπερβαίνουν ακόμη και διατάξεις αυτού του αντιδραστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, λύνοντας περαιτέρω τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για τον περιορισμό, την απαγόρευση και τη διάλυση των συγκεντρώσεων.


ΠΑΜΕ: Τα σχέδιά τους θα απαντηθούν στο δρόμο του αγώνα!

Σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο της κυβέρνησης, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση κλιμακώνει την καταστολή, την τρομοκρατία και τις διώξεις εναντίον των εργατικών αγώνων (…) Τρέχει να προλάβει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που συσσωρεύεται και διογκώνεται. Τα σχέδιά τους θα απαντηθούν στο δρόμο του αγώνα! Θα απαντηθούν με τη μαχητική οργάνωση της πάλης στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση που μειώνει τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας, αλλά δίνει “γην και ύδωρ” στους επιχειρηματικούς ομίλους, που δεν έχει λεφτά για γιατρούς και δασκάλους, αλλά έχει για επιδοτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, των ξενοδόχων και των εφοπλιστών, για “ειδικούς φρουρούς” και αστυνομοκρατία, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ορατός εχθρός των εργατών είναι το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση, καταστολή και τρομοκρατία!

Με το σχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το προωθούμενο «φακέλωμα κάθε συνδικαλιστικού στελέχους ή εργάτη που θα οργανώνει κινητοποίηση», όπως και ότι «φέρνουν στην Ελλάδα τον “γαλλικό νόμο Καθολικής Ασφάλειας” που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για γενικό φίμωμα και κάθετη λογοκρισία εναντίον όποιου ΜΜΕ ή φωνής αμφισβητεί, καταγράφει και αποκαλύπτει τη βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής».

«Στοχοποιούν τον “εχθρό – λαό” και προετοιμάζουν “γύψο” για τα εργατικό – λαϊκό κίνημα!», αναφέρει το ΠΑΜΕ και ξεκαθαρίζει: «Οι αγώνες των εργατών δεν μπαίνουν στον “γύψο”. Δεν απαγορεύονται με διατάγματα η συνδικαλιστική δράση και οι αγώνες για τη ζωή και την επιβίωση της εργατικής τάξης! Ο λαός χρειάζεται γιατρούς για τα νοσοκομεία, δασκάλους για τα σχολεία, όχι καταστολή και αστυνομία! Η καταστολή, η κρατική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν! Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού! Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Δείτε ακόμα...