Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου – Βόνιτσας: Ο λαός πλήρωσε χρυσάφι την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και θα συνεχίζει να πληρώνει τη χρήση του

Σταθμός διοδίων στην «Ιονία Οδό»
Φώτο Αρχείου / Σταθμός διοδίων στην «Ιονία Οδό»

«Οι κορδέλες και οι φιέστες της κυβέρνησης με την παρουσία του πρωθυπουργού, στην τελετή παράδοσης τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακία – Ακτιο και της λεγόμενης παράκαμψης της Αμφιλοχίας δεν μπορούν να καλλωπίσουν την αντιλαϊκή επίθεση και τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση» τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ακτίου – Βόνιτσας σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόνιτσα. Ο λαός πλήρωσε χρυσάφι για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και θα συνεχίζει να πληρώνει για τη χρήση του, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που ο λαός της περιοχής μας στενάζει από την ακρίβεια και τις δυσβάστακτες αυξήσεις στην ενέργεια που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα, την ώρα που η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων κλιμακώνει την εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που συνδέεται άμεσα και η βάση του Ακτίου, ο πρωθυπουργός σε μια νέα “φιέστα” εγκαινίασε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Αμβρακία – Άκτιο, της λεγόμενης παράκαμψης της Αμφιλοχίας.

Το ίδιο “έργο” δηλαδή, που έχει παιχτεί και σε άλλες περιοχές της χώρας σε εγκαίνια δρόμων, παίχτηκε σε επανάληψη και στη Βόνιτσα και συμμετείχαν σε αυτό ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που κατά τα άλλα δηλώνουν “ανεξάρτητοι” και “ακομμάτιστοι”.

Αυτό που, φυσικά, δεν θέλησε να πει ο κ. Πρωθυπουργός στην ομιλία του, είναι ότι ο φερόμενος ιδιοκτήτης του αυτοκινητόδρομου, ο λαός, πλήρωσε χρυσάφι για την κατασκευή και θα συνεχίσει να πληρώνει χρυσάφι για τη χρήση του.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2013 ενώ ξεκίνησε περίπου πριν δεκαπέντε χρόνια, και έχει γίνει το “σύγχρονο γεφύρι της Άρτας”, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, καθώς όσο συγκρούονται συμφέροντα μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, ο λαός θα πληρώνει το λογαριασμό και θα έχουμε αυτές τις καθυστερήσεις. Ένα έργο που η έναρξη της κατασκευής του και τμημάτων του εγκαινιάστηκε πολλάκις τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο, πρόκειται στην πραγματικότητα για έργο που κατασκευάζεται κατά βάση με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια που ωστόσο θα τα εκμεταλλεύονται για τα επόμενα περίπου 30 χρόνια η εταιρεία παραχώρησης, οι τραπεζικοί όμιλοι που θα εισπράττουν τα επιτόκια για τα δάνεια που χορήγησαν, ενώ το κράτος θα εγγυάται με αποζημιώσεις και τα κέρδη τους!

Ταυτόχρονα, η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θα συνεχίζεται, αφού τα διόδια θα είναι πανάκριβα για τους διερχόμενους οδηγούς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινίασαν και χειροκρότησαν την παραχώρηση του οδικού άξονα σε μεγάλη ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, που θα είναι απρόσιτος για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής με αρκετούς σταθμούς διοδίων.

(…) Επίσης η κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τη βελτίωση του υπάρχοντος εθνικού δικτύου που θα παραμείνει σε λειτουργία και θα συνδέει ολόκληρες περιοχές. Καθώς η καθυστέρησή του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο μέχρι σήμερα, έχει στοιχίσει δεκάδες ζωές και αποτέλεσε αίτημα διεκδίκησης πολλών ετών από τους μαζικούς φορείς της περιοχής για την ολοκλήρωση του, καθώς η μέχρι πρότινος χρήση του υφιστάμενου οδικού δικτύου που συνδέει την Αμφιλοχία με το δήμο Ακτίου Βόνιτσας και την Λευκάδα και Πρέβεζα κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη ζωή των οδηγών και επιβατών. Στο παραπάνω οδικό δίκτυο που δικαιολογημένα ονομάζεται από τους κατοίκους της περιοχής ως “νέο πέταλο του Μαλιακού” έχουν συμβεί την τελευταία 10ετία σχεδόν 1.800 τροχαία ατυχήματα, όπου οι νεκροί έχουν φτάσει τους 30 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 100».

Σε ότι αφορά τους πληγέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά στις Τοπικές Κοινότητες Θυρίου και Δρυμού, σχεδόν πριν ένα χρόνο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τη στήριξη όλων αυτών που καταστράφηκε το εισόδημά τους και οι κόποι μιας ζωής, παραμένουν υποσχέσεις… Καθώς πέρα από τα πρώτα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση, ούτε ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμη σε όλους αυτούς, ούτε καν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ζημιών τόσους μήνες».

Ούτε κουβέντα από τη δημοτική αρχή για τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει επίσης της ευθύνες της δημοτικής αρχής Ακτίου – Βόνιτσας που δεν είπε κουβέντα στις φιέστες «για την άθλια κατάσταση λόγω υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας Βόνιτσας και Κατούνας, για την πλήρη 24ωρη λειτουργία για όλο το έτος του Κέντρου Υγείας Κατούνας, για την λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων Κατούνας, για την λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Τρύφου Αγίου Βάρβαρου, για την επαναλειτουργία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), για την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του φράγματος των Αχυρών, για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στις βουνοκορφές του δήμου από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, για την άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει όλα τα χωριά του δήμου, για την ποιότητα και επάρκεια του νερού για αρκετά χωριά του δήμου, για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης του Δήμου, για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Πάλαιρου και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του, για την έλλειψη σχολικών υποδομών και άλλων δημόσιων κτιρίων, για την ανάγκη αντιπυρικών, αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, για τα τραπεζικά καταστήματα που κλείνουν το ένα μετά το όλο το δήμο, για την πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που οδηγεί στη χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του δήμου.

«Για όλα τα παραπάνω ο λαός της περιοχής μας έχει πείρα και πρέπει σήμερα να βγάλει συμπεράσματα» τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογραμμίζοντας: «Κανείς δεν θα μας λύσει αυτά που δικαιούμαστε! Χορτάσαμε από “σωτήρες”, κυβερνητικές αλλαγές και “προοδευτικές κυβερνήσεις”. ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!».

Δείτε ακόμα...